Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Провалът й е просто предопределен

Провалът й е просто предопределен

Най-интересните личности на срещата на световния политически елит в Мюнхен бяха двамата отсъстващи: Меркел и Путин

Джон Маккейн е опитен политически боец. Веднъж в годината републиканецът от Аризона "чете конско" на европейците и очевидно много се вживява в ролята на съвременна Касандра по въпросите на сигурността. Предишни негови изяви на Конференцията по сигурността в Мюнхен отдавна са се превърнали в хит. Тази година обаче речта му започна с една забележителна, и доста неочаквана похвала за лидерските качества на германската канцлерка Ангела Меркел.

Меркел губи съюзници

И в Америка вече се е разчуло, че германската канцлерка е под засилен политически натиск, който може да я свали от поста й. Тогава американците биха се оказали лишени от един от най-надеждните си европейски партньори. Тази година Меркел не участва в Мюнхенската конференция по сигурността, макар че именно там косвено се обсъждаше, а може би дори и бе решена нейната политическа съдба.

Френският премиер Манюел Валс обяви в Мюнхен, че неговата страна отхвърля германската бежанска политика. Франция не иска да приема допълнителни бежанци, Париж е и против плана на Меркел за разпределяне на бежанците във всички страни-членки на ЕС. Така Меркел загуби и последната си надежда, че по този въпрос има поне един силен съюзник в ЕС. Затова нейният провал на предстоящата Европейска среща на върха е просто предопределен.

Немощна дипломация за Украйна

Бежанската криза погълна толкова огромно количество енергия, че канцлерката взе да губи инициативата и в други сфери. Преди две години, когато Русия анексира Крим и с оръжие и бойци подкрепи проруските сепаратисти в Източна Украйна, Германия оглави дипломатическите усилия за уреждане на този конфликт. САЩ се държаха настрана - президентът Обама тогава остави инициативата в ръцете на германците.

През последните седмици обаче САЩ все по-активно се намесват в украинската криза, опитвайки се със средствата на дипломацията да вдъхнат нов живот на Минските договорености. В тайни преговори американците са се опитали да разберат от руснаците дали споразумението изобщо може да бъде спасено. Вярно е, че един пробив в украинската криза би дошъл много добре на Обама в края на управленския му мандат. Но зад усилията на Вашингтон стои много повече: през последните месеци германската кризисна дипломация за Украйна стана вяла и немощна.

Слабостта на Меркел - благословия за Москва

Една зависимост особено ясно бие на очи: колкото повече бежанци пристигат в Германия, толкова по-малко политическа енергия Меркел може да отделя за други теми. Някои наблюдатели виждат в това гигантски заговор: бомбите на Путин в Сирия подкарват нови бежански потоци към Германия, които отслабват позициите на Меркел и дори рискуват да я свалят от власт. Нима Путин е толкова способен като кукловод, че да направлява бежанските потоци и дори да решава съдбата на германската канцлерка?

Дори и да не е точно така, няма съмнение, че сегашната слабост на Меркел е добре дошла за Москва. Това, разбира се, тревожи много САЩ, защото бежанската криза заплашва не само управлението на Меркел, но и целия европейски проект. Тъкмо тази тревога можеше да се долови ясно и на конференцията в Мюнхен. Баварският премиер Хорст Зеехофер, който беше домакин на срещата, е отявлен противник на бежанската политика на Меркел. Той го показа и с оспорваното си посещение при Путин в Москва. Тази му изява явно до такава степен беше убила апетита на сенатор Джон Маккейн, че той отказа да уважи поканата на Зеехофер за участие в официалната вечеря.

Кристиан Трип, DW

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner