Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Защо жените в Иран не могат да ходят на мач

Защо жените в Иран не могат да ходят на мач

Целта е да се намали рискът от нежелани контакти с мъжкия пол

Наскоро на иранския остров Киш се проведе международен шампионат по плажен волейбол. В него участваха само мъжки отбори. Изцяло мъжка беше и публиката, тъй като на жените в Иран не им бе позволено да наблюдават плажните двубои. Това предизвика гнева на иранките и на международни спортни съюзи, които осъдиха действията на иранските власти.

Според първоначалната договорка с Международната федерация по волейбол, на мачовете в Иран трябваше да се допускат и жени. Това беше и условието, осигурило на Иран първото му домакинство на Международен турнир по плажен волейбол. Преди първенството Международната федерация дори съобщи, че е получило уверенията на организаторите да допускат до спортната проява всякакви зрители - независимо от възрастта и пола им. А това означава също семейства и жени.

Нищо подобно обаче не се случи. Жените са били връщани още на входа. От Международната федерация по волейбол, в чийто правилник е записано, че равенството между половете е ключово изискване, засега не е предприето нищо срещу решението на иранските власти да не бъдат допускани жени до турнира.

"Стъпка назад за Иран"

"Това поведение на Иран е разочароваща стъпка назад по отношение на правата на жените", се казва в декларация на "Хюман Райтс Уоч". Мики Уордън от правозащитната организация коментира по този повод пред ДВ: "Задача на Международната волейболна федерация е да определя и да следи за изпълнението на правилата. Тя обаче е отговорила с мълчание на забраната за жени в Иран."

Уордън добавя, че в Иран има много жени, които са почитателки на волейбола, както и че Международната федерация трябва да застане зад тях, а не да подкрепя твърдолинейни ирански политици, които искат да държат жените в страната по-далеч от обществения живот и спорта.

На жените в Иран им е забранено да присъстват на спортни прояви, тъй като това може да доведе до нежелани контакти с представители на мъжкия пол. Нарушителките на тази забрана могат да бъдат арестувани, измъчвани или подлагани на други наказания.

Миналата седмица в профила на иранската редакция на Дойче Веле във Фейсбук някои ирански читатели предложиха мъжете също да бойкотират спортните прояви на стадионите. Един потребител написа следното: "Ако Иран не е в състояние да спазва международните стандарти за равнопоставеност, тогава страната не трябва да получава домакинства на международни спортни състезания". А друг изтъкна, че впоследствие иранските отбори на турнира по плажен волейбол са били изхвърлени от състезанието.

Джеси Уингард, DW

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner