Трима осъдиха Пътното за дупки

Трима осъдиха Пътното за дупки

Опасните ями потрошили колите на шофьори от Кърджалийско

Областното Пътно управление в Кърджали е осъдено да плати щетите на три автомобила заради опасни дупки на пътя. Така Агенция „Пътна инфраструктура" ще трябва да се бръкне и да заплати на застрахователно дружество сумата от 638 лева плюс лихвите. На толкова се оценяват щетите по лизингов автомобил, който спукал едновременно две гуми и увредил две джанти попадайки в „кратер" на пътя за Кърджали. Застрахователите са заплатили сумата на фирмата лизингодател.

С процедурни хватки адвокатите на Пътното се опитаха да спечелят делото. На първа инстанция в Кърджалийския районен съд те успяха. Тогава магистратите отхвърлиха иска  на фирмата лизингодател.Те се обосноваха в неточности в протокола на младши полицай Б.Х. и непълна информация от водача А.В.К., пише „Родопи24“. След жалба на застрахователите Окръжният съд реши,че Агенция „Пътна инфраструктура" носи вина. Агенцията ще трябва да заплати чрез пътното и 1100 лева разноски по делото. Решението подлежи на касационно обжалване.

„Пътното" се измъкна от санкция по друго дело, заведено от собственик на „БМВ", което било потрошено на Ардински мост. Причината за катастрофата – открадната чугунена решетка.

Преди два месеца Областното пътно управление в Кърджали бе осъдено да плати 1 193 лева заради паднали камъни на пътното платно до разклона за село Калинка и потрошен лек автомобил БМВ. Решението е на окръжните магистрати в областния град. Застрахователно дружество осъди областното подразделение на Агенция „Пътна инфраструктура" за неправилно стопанисване на пътната мрежа. Това е сумата, която застрахователят платил на собственика на пострадалия автомобил.

Шофьорът на немското возило скъсал горивни тръби при преминаване на участък от главния път Кърджали-Хасково. От ската под паметника на Орфей, преди разклона за Калинка, били нападали камъни, а в същото време от пътната агенция не били обезопасили участъка, липсвали и предупредителни табели. Същото било установено на място и от служител на „Пътна полиция". Водачът на „бавареца" бил сключил пълно „Каско" на автомобила и щетите му били поети от застрахователното дружество, което изпратило покана до Областното пътно управление да възстанови посочената сума. Това обаче било отказано и казусът влезе в Окръжния съд в Кърджали след като районните магистрати вече се произнесоха в полза на застрахователя.

Преди година Агенция „Пътна инфраструктура" бе осъдена да плати близо 1 000 лева обезщетение за нанесени вреди при пътен инцидент край село Бенковски, предизвикан от голяма дупка на пътя. Водачът М. Е. М. управлявал лекия си автомобил в дъждовно време по пътя Бенковски – Дрянова глава, на територията на община Кирково. Колата попаднала в дупка на пътното платно в резултат на което са повредени предна и задна леви гуми с джантите. След възникването на ПТП е съставен протокол от полицай, а в последствие застрахователна компания заплатила на водача обезщетение по застраховка „Каско" сумата в размер на 842.25 лв., като са били изразходвани и 15 лв. обичайни разходи за оценка на настъпилите щети.

Застрахователната компания е осъдила Агенция „Пътна инфраструктура", представлявана от директора на Областното пътно управление в Кърджали, да й изплати 857 лева и 25 стотинки.

Оставете коментар