Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Какво решиха най-могъщите?

Какво решиха най-могъщите?

На срещата си в Япония страните от Г-7 обсъдиха редица важни въпроси. Многото големи приказки и общи ценности обаче сега трябва да бъдат изпълнени с живот, дела и пари

Седемте водещи индустриални нации се задължават "заедно да се заемат с икономическите проблеми и да положат основите на дълготраен и мощен икономически растеж", четем в обемистата заключителна декларация от срещата на Г-7, провела се японския национален парк Исе Шима. Дотук добре. Но как ще бъде постигната тази цел? Отговорът на Г-7: чрез "стабилен микс" от бюджетна и монетарна политика, както и чрез политически реформи. Тоест повече разходи, повече печатане на пари и повече мерки за икономии - и всеки може да го прави така, както сметне за добре. Човек с право човек може да се запита къде е общата линия.

За общото и различното

Домакинът на срещата Шиндзо Абе е под силен вътрешнополитически натиск. След срещата той усмихнато заяви, че неговата икономическа стратегия, който той самият нарича "Абеномикс", ще се се разпространи по цял свят. Шиндзо Абе има предвид смесицата от финансирани чрез дългове конюнктурни програми, потока от пари от емисионната банка и обещаните политически реформи. Федералната канцлерка Ангела Меркел обаче не споделя това становище. Същото се отнася и до останалите членове на Г-7. Никой не мисли като Шиндзо Абе. Срещата в Япония показа именно огромните различия между отделните страни от Г-7 по отношение на основната тема за конюнктурата.

Въпреки всичко срещите на Г-7, започнали преди 30 години, все още имат смисъл. На първо място като форум за размяна на мнения между отговорните политици. Именно в кризисни ситуации се вижда каква голяма стойност има засиленият политически диалог. Не на последно място и когато на срещата присъства и един новак на световната политическа сцена като канадския премиер Джъстин Трюдо.

Обещания и дела

На срещата в Япония държавните ръководители на седморката все пак ясно показаха, че поддържат общ курс, макар и в заключителната декларация да не се споменава изрично името на Китай: все едно дали става дума за геостратегическия спор на Китай със съседните страни, или за субсидиите на Пекин, които нарушават правилата на конкурентната борба в и без това задъхващата се стоманена индустрия. Седемте водещи индустриални нации заеха и ясна позиция относно Русия и украинския конфликт, севернокорейските ядрени опити и световната тъгровия. Те се договориха и за засилване на сътрудничеството в бежанската криза.

Многото големи приказки и общи ценности сега трябва да бъда изпълнени с живот, дела и пари. И седморката го стори, поне що се отнася до Ирак. Страните от Г-7 ще подкрепят страната с над три милиарда долара. Освен това те за първи път се застъпиха изрично за общ достъп до здравеопазване за всички хора по света. Само дето за тази цел не бяха отпуснати никакви финансови средства. Нищо. Може би и това ще стане следващата година на следващата среща на върха в Сицилия.

Кристоф Кобер, DW

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар