Четвъртък, 15 Ноември 2018
Четвъртък, 15 Ноември 2018

Кметът на Перущица остава в ареста, а къде са 1100 престъпници?

Кметът на Перущица остава в ареста, а къде са 1100 престъпници?

Ако искаме съд за обвиняемите, най-добре делото да е с политически привкус

Кметът на Перушица Ради Минчев остава за постоянно в ареста, решиха магистратите от окръжния съд в Пловдив след заседание, проточило се 9 часа. Според съда Минчев може да се укрие или да извърши друго престъпление, като той е обвинен, че е поискал подкуп от 40 000 лева от строителна фирма, която укрепила свлачище над Перущица.

Дотук добре - никой не оспорва правото на съдиите да възпрепятстват евентуалното извършване на ново престъпление от Минчев, който може да получи до 10 години затвор при осъдителна присъда.

Странно е обаче как законът важи в пълна сила за кмет на ДСБ, но не е толкова ефективен за 1100 престъпници, получили осъдителна присъда през последните 20 години, но въпреки това успели да избягат от правосъдието.

Пресен е примерът с турския гражданин Фарук Бекташ, обвинен за убийството на двама мотористи при катастрофа край Драгоман. На 28 юли съдът реши, че променя мярката му "задържане под стража" на "домашен арест", а веднага след това Бекташ напусна страната. Е да, вече е обявен за национално и международно издирване, но ефект няма.

Бягството на Фарук Бекташ не е изолиран случай, по-скоро практика в съдебната ни система. Само за 2014 г. шестима осъдени убийци, петима извършители на въоръжен грабеж и няколко шефове на наркобанди са успели да се укрият от българското правосъдие.

Сред драстичните случаи през последните години са бягството на двойния убиец от “Соло” Илиян Тодоров и двама от виновните за смъртта на студента Стоян Балтов - Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.

Едва ли е нужно дори да се споменават други срамни за магистратите случаи, като бягството на дупнишките бизнесмени Братя Галеви.

Изводите са ясни - ако искаме обвиняемите да останат в ареста и да бъдат съдени, то най-добре да са кметове от определени партии, а сигналите срещу тях да бъдат подадени политически опоненти.

Михаил Кръстев, Nbox.bg.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар