Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
Колеги журналисти, националният празник е само един

Колеги журналисти, националният празник е само един

Всички останали, включително и отминалият 22 септември, са просто официални

Много мразя да давам съвети. Естествено, повече мразя да получавам и гледам и двете неща да правя рядко. Затова не искам да съветвам, а да помоля най-вече колегите журналисти да разберат, че националният празник на една държава е само един. Задължително е - един ден в годината и точка.

За България това е 3 март, който се чества като ден от освобождението от турско робство. За първи път се празнува от 1991 година, така че вече трябва да сме го запомнили. Най-вече репортерите.

Всички останали празници: 6 септември, 22 септември, 24 май и т.н. са официални, но не и национални. Наистина са почивни, но не това е най-важното, а познаването на историята н България. Което повечето журналисти явно не владеят. Мълчах си на 6 септември, когато от маса електронни медии ни честитяха националния празник и ни информираха за празненствата в Пловдив. Преди това поздравления за национален празник получихме и по 24 май, но там клишето „най-българския ден” спаси част от репортерите.

Когато обаче днес в новите в 12.00 часа по Българската Национална телевизия, при това в първата новина трябваше да чуя как софиянци се прибират от родните си места след националния празник, реших че границата наистина е премината. Щях да използвам Рубикон, ама ще стане още по-сложно. Изрече го репортер с опит, на възраст, който би трябвало да прави разликата между национален и официален празник. Ако смятате, че разликата е несъществена и това е просто детайл, тогава не лейте сълзи за опростачването на нацията. Вие помагате за това.

Като сме без делници, да не сме без празници, обичаше да се шегува велик сатирик. Като сте репортери, да не би да сте без интелект, пардон..интернет.          

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар