Вторник, 17 Септември 2019
Вторник, 17 Септември 2019
Грешка в комуникацията

Грешка в комуникацията

Говорим на един език, но не се разбираме, защото всеки чува само собствения си глас

„Грешка в комуникацията”, така от здравното министерство оправдаха смъртта на човек в София, заради закъсняла линейка. Мъж падна насред улицата в столицата, очевидци са се обадили веднага на 112, за да пратят линейка. Тя обаче се бави почти цял час. През това мъжът умира. Когато спешните медици идват, само установяват смъртта. Така или иначе не става ясно защо линейката толкова се е забавила, по тяхна информация, се е лутала, докато намери адреса. По този начин смъртта на един човек се оправдава с грешка в комуникацията. Доста нечовешко! Още по-нечовешкото е, че това нито е първият, нито ще е последният случай. Проблемът със спешната помощ е стар и за съжаление, въпреки констатациите за недостатъчния брой линейки и тромавата система на „Спешна помощ”, за толкова години почти нищо не е направено.

В София линейките масово се бавят по 30 и нагоре минути. Хора с тежки инсулти и инфаркти се усложняват или умират. В по-малките населени места е още по-зле. Там линейки се чакат с часове. Може би целта е всеки сам да хваща колата си и да отива в най-близката болница. Ако не могат да те приемат в държавните, отиваш в частните и си плащаш. Може би цялата тази система не е никак случайна.

Колко струва човешкият живот в България? Явно не достатъчно, че да се вземат крути мерки. Всяка  година се обещават стотици нови линейки и нови спешни медици. Все ги чакаме, а те все не идват.

Иначе грешката в комуникацията ни е като начин на живот. Не за друго, а защото всеки гледа себе си и чува само собствения си глас. Затова не се разбираме, затова ни куца комуникацията. Говорим на един език, но не се разбираме.

Има грешка в комуникацията навсякъде. Има я между народ и правителство, между потребители и „Топлофикация”, между лекар и пациент и дори между приятели. Така ще е докато не почнем да виждаме по-далече от носа си и не започнем да мислим повече и за другите. Достатъчно опити има да ни затрият като държава и народ. Защо и ние зорим да се затрием?!

Деси Боцева, Nbox

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар