ПРЕЗИДЕНТЪТ - ГЕНЕРАЛ - ПОРЕДНИЯТ ШАНС ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВРАЧКИ

ПРЕЗИДЕНТЪТ - ГЕНЕРАЛ - ПОРЕДНИЯТ ШАНС ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВРАЧКИ

Като слуша и чете тия безотговорни приказки и ако не познава жалката ни политическа действителност, човек би могъл да си помисли, че депутатите, министрите и политическите лидери са продукт на някаква много висша политическа школа и влизат в играта подготвени, пише журналистът Любомир Кольовски

Модата да се обсъжда опитът на всеки един новопоявил се политик, е много досадна.

Още при първоначалната заявка за участие на Радев в политическия манеж темата "Генералът няма опит в политиката и ще се провали, а Цачева е опитна и ще се справи" стана много актуална и се обсъжда от куцо и сакато. Естествено, че колкото повече наближава датата, на която новият президент ще встъпи в длъжност, темата за неговия опит набира скорост и се обсъжда още по-интензивно. И точно това се наблюдава в момента.

Като слуша и чете тия безотговорни приказки и ако не познава жалката ни политическа действителност, човек би могъл да си помисли, че депутатите, министрите и политическите лидери са продукт на някаква много висша политическа школа и влизат в играта подготвени.

Спомените ми от 1989 г. ме отрезвяват, когато се спусна по наклонената плоскост, наречена "опит в политиката". В ония мътни времена волята на БКП (и ДС), както и госпожа Случайност определяха имената на политиграчите. Имаше и комични, и нелепи фигури, но си казвахме, че нямаме опит и ще го трупаме пустия му опит напред в годините.

Така в политиката влязоха какви ли не хора.

Някои от тях и до ден днешен продължават да ни късат нервите или да ни разсмиват. Че какъв опит е имал през 1990 г. геодезистът Методи Андреев? Или Фил Кенеди, бракоразводен адвокат без клиентела, подобно на Пешо Стоянов? Или известният днес като АлЙо ? Или Георги Петров, известен повече с прякора си Гошо Тъпото? Дори ветераните Дертлиев, Дренчев, Савов и др. да са имали някакъв опит на невръстни младини, те отдавна бяха изгубили форма и кондиция на политици през годините на соца.

Списъкът е дълъг и изброяването на повечето имена възпроизвежда тягостно усещане за безнадежност и безизходица през годините на тяхното присъствие.

Спомням си един случай на търсенето на екип от Дертлиев. В мое присъствие той се обърна към млад човек с образование, с титла, с доказана компетентност: "Моля те да се включиш. Имаме нужда от образовани и компетентни хора и такива, които не си били в политиката, защото това е по-скоро предимство. Обвиняват ни, че събираме само неуспели, неграмотни и алчни.". Този човек го напусна след 6 месеца и не се върна в политиката. Въпреки образованието, моженето, знанията. И не защото не можеше да навакса политическа компетентност, защото не желаеше да участва в политическите комбинаци, в които много други бързо се ошлайфаха и напреднаха в кариерата.

Днес е същото. Образовани има, но "компетентните" са в кюпа. За колко от тези с политически опит може да се каже нещо добро? На колко от тези с политически опит можем да заложим? И в какво се изразява тяхната компетентност? Да прилагат законите и правилата на управление в своя полза?

Днес модното увлечение на коментаторите на политическия опит е насочено към ген. Радев. Който, видите ли, можел да кара самолет, но във всичко останало бил пълен некадърник. Злите орисници му предричат крах и падение. Добрите орисници се изпокриха по дупките си. А генералът мълчи и не защото се старае да не създава поводи да го одумват, а защото ще говори, когато му дойде времето. Днес говорят други - "компетентните", на които всички ние отказваме доверие. А учтивото мълчание генерала не е достатъчно да затвори устите на злонамерените и злостни бъбривци и да ги отвори за злободневните проблеми, с които ни засипват ежечасно "компетентните".

Сутринта (вчера 15 януари 2017 бел.ред) по една от националните телевизии един "компетентен" анализатор си позволи в ефир да дава съвети на президента Румен Радев, горе-долу по следния начин: "Да не си позволява да се намесва в неща, които не разбира (по въпроса за обществените поръчки), защото след това ще му се наложи да мълчи", като абсолютно сигурно е, че този анализатор много добре знае, че след реакцията на Радев, Лиляна Павлова спря поръчката. Излиза, че по неговите критерии за компетентност, Радев трябваше да размаха пръст и да каже "Нали ви казах!" в стила на компетентния ни премиер. Ето затова, т.н. анализатори, коментатори и прочие се занимават с компетентността и опита, без да могат до излязат от пристрастията на своите ангажименти и зависимости.

Струва ми се, че темата за политическия опит на новия президент е несъстоятелна и неуместна, преди да сме видели на живо първите му стъпки в политиката. Струва ми се лекомислено и прибързано да се занимаваме и да се оставяме да ни занимават с политическо гадателство, врачуване и прочие шамански ясновидства, та дори и от "компетентни" анализатори, каквито имаме в излишък. Ще кажа още, че такива действия крият много рискове и опасности. За тия, които се занимават с врачуване и ясновидство.

Текст: Любо КОЛЬОВСКИ, фейсбук

Оставете коментар