ЛИЦЕТО НА МАФИЯТА (ЧАСТ 1)

ЛИЦЕТО НА МАФИЯТА (ЧАСТ 1)

Екслузивно в Nbox - Китай: В ада на Триадите

Nbox ви представя истинското лице на най-големите престъпни организации в света, обединени под общия знаменател на мафията. В поредица от статии, преведени от елитното френско списание „Експрес“, ще ви запознаем с най-кръвожадните групировки в Европа, Азия, Латинска и Северна Америка. Техният бизнес и безскрупулните прийоми ги правят едни от най-богатите и същевременно най-опасните хора по света. В първата статия ви представяме китайските Триади.

Далечни наследници на тайни общества, вкопчени в битка в края на 18 век срещу деспотизма на династията на манджурите Цин, китайските Триади постепенно са се превърнали в банда от крадци и убийци. Първите банди се оттеглили в Хонконг и Тайван след взимането на властта от Мао през 1949 г. След това започва и просперитетът на Триадите в организираната престъпност. Днес петте големи „фамилии” обединяват повече от 250 000 членове, пръснати из целия свят.

Мисията “Citywalker”

На 27 май 2015 г. повече от 150 полицаи са изпратени да задържат членове на силната организация Wo Shing Wo и Sun Yee On. Това са две от трите основни престъпни групи, контролиращи незаконните дейности в Хонконг.

41 души, основно мъже, са задържани в „Новите територии” в континенталната част на бившата британска колония. Тайни агенти били внедрени в мафиотски структури, за да се стигне до арестите. Въпреки репутацията си на сигурно място, в Хонконг Триадите продължават да управляват трафика на наркотици.

Внедряванията са предпочитан метод на силите на полицията в Хонконг, за да се идентифицират основните играчи в престъпния свят. Полицаите пък бяха обезсмъртени в култовата кино лента „Вътрешни афери”, по-късно адаптирана от Мартин Скорсезе с участието на Мат Деймън и Леонардо ди Каприо под заглавието „Внедрените”. Агентите от операция „Citywalker” доведоха до разкриването на повече от 125 нарушения на закона, включително трафик на наркотици и набиране на кандидати за мафиотски структури.

Широката операция от месец май доведе до ареста на „Дебелия Кин”, сочен за една от четирите „глави на дракони”. Той бе задържан по изгрев слънце в къщата си в квартал Sha Tin в източен континентален Хонконг, където неговата Триада има най-голямо влияние.

Разследването доведе и до задържането на 7 гимназисти, потвърждавайки нещо констатирано в миналото: триадите продължават да набират невръстни хора в редиците си. По време на предишна операция в същия район през 2013 г., полицай под прикритие разкрил 63 мафиоти от които 16 гимназисти и колежани, най-младият от които е бил на 13 години и член на Wo Shing Wo.

Да пресираш играча

Разследванията срещу Триадите са често анонсирани от местната преса и разкриват един парадокс в бившата английска колония. Въпреки че Хонконг е въплъщение на модерността и на правовата държава в Азия, а континентален Китай е управляван от комунистическата партия, организираната престъпност в Хонконг процъфтява. Близостта до най-голямата платформа от казина на планетата - Макао, на един част път с ферибот от централния кей, предоставя огромни възможности за криминални дейности.

„Les junkets”, тези съмнителни хора, които привличат играчи от Китай, предлагайки им нощувки в хотели и кредитни линии с лихварски проценти, работят съвместно с Триадите, включително и за мръсната работа: натиск върху играча и неговото семейство с цел връщане на дълговете от масите за покер и техните лихви.

Към тези неща се добавят и класически дейности за една уважаваща се мафиотска структура,  като управлението на мрежите за проституция между Хонконг, Макао и съседните китайски градове от другата страна на границата. Техните салони за масажи дълго време са били посещавани от бизнесмени, въпреки кампанията за пестеливост на обществения живот и чистотата на нравите, водена от китайския президент Си Дзинпин.

Триадите се занимават, разбира се, и с трафика на наркотици. Ако хероинът дълго време доминираше, днес на мода са синтетичните наркотици – МДМА, кетамин и метамфетамин, които се налагат на пазара.

През януари 2014 г. South China Morning Post разкри нова връзка, чрез която триадите 14К и Sun Yee On доставят медикаменти за производството на метамфетамини, намерени в Китай на нов клиент: мексиканският картел Sinaloa. Няколко дни по-рано филипинската полиция бе задържала, благодарение на данни от американското разузнаване, трима членове на този картел по време на борба между петли в южната част на Манила, показвайки близостта между мафиотските структури от Латинска Америка и Азия.

Журналист, атакуван с месарски нож

През последните години всеки път откриваме Триадите в сектори, където са малко очаквани. Множеството хранителни скандали в Китай им отварят нови дейности. През 2008 г. 300 000 бебета трябвало да бъдат хоспитализирани, поглъщайки сухо мляко замърсено с използвания в химическата промишленост меламин. Гневът на родителите отприщи безпрецедентно търсене на вносни марки млека. Днес намираме Триадите на границата разделяща Хонконг от китайски град Шензен, занимаващи се с контрабанда на тази бяла пудра.

Наскоро Триадите се замесиха в сектор, където винаги са имали двусмислено отношение - политиката. Хонконг преминава през труден период. Натискът на Китай е все по-силен върху пресата, разбира се, все още много по-свободна, отколкото тази в континентален Китай, управлявана директно от комунистическата партия. Протестиращите, които през есента на 2014 г. изискваха от централните власти правото сами да избират своя ръководител на изпълнителната власт, без филтрирането на кандидатите от комунистическата партия, се прибраха с празни ръце. Тежката ръка на централната власт никога не се е усещала толкова силно след връщането на Хонконг и Макао на Китай, респективно през 1997 г. и 1999 г.

Две събития ни карат да мислим за тяхното позициониране срещу тези политически събития. Първото беше атаката с месарски нож над бившият редактор на вестник, известен с независимостта си спрямо властта. Престъплението стана на изхода от малък ресторант, където идвал да вземе закуската си една февруарска утрин на 2014 г. Кевин Лау. Журналистът едва оживява след това нападение. Двамата заподозрени, задържани месец след това в континентален Китай, признават, че били получили по 115 000 евро всеки за нападението. Двамата са били членове на триадата Shui Fong, позната също и с името Wo On Lok, известна с историческото си съперничество с 14К. Дали тази Триада е действала заради собствен интерес към печалба или с цел разклащане на режима, нанасяйки удар срещу свободата на пресата?

Политически неутрални

Триадите накараха още един път да се говори за тях през октомври 2014 г., когато провокираха мирните протестиращи, окупирали централната част на квартал Монгкок. С хвалебствените си реклами на проститутки и неоновите си светлини, той прилича на декор на азиатски гангстерски филм, но чиито дейности бяха тогава забавени от продемократичното движение. Всекидневникът Apple Daily обясни, че Wo Shing Wo, чието име е свързвано с персонажи като “Shanghai Boy”, била замесена, но е по-вероятно тя да го прави, за да опита да деблокира своите собствени дейности, отколкото заради политическа идеология.

В „Straits Times” специалистката Шарън Куок от градския университет в Хонконг казва, че Триадите са „по-скоро политически неутрални. Те не са нито проправителствени нито продемократични. Те ще ви помогнат веднага щом им платите.”

Далечни братовчеди на масонските ложи от времето на династията Qing, такива като общността на небето и земята, Триадите винаги са успявали да се адаптират към политическия контекст. Това важи и за 14К, която била създадена от генерал от Kuomintang в Canton, за да се бори срещу напредването на комунистическата партия, но която се крие в Хонконг след победата и  се обръща бързо към сенчестата икономика. Нейните дейности бяха осветлени по време на ареста на шефа и Wan Kuok-koi в Макао, известен като „Счупения зъб”. Той ще бъде освободен 14 години по-късно през 2012 г.

Триадите продължават и до днес да се носят от образа си, създаден от киното в Хонконг. „Братя”, татуирани с дракони и властващи над тъмната страна на Азия. В някакъв смисъл те самите създават това възприятие за себе си, финансирайки кинопродукциите в бившата английска колония. Както обясни миналата година пред китайския сайт Netease актьорът Michael Chan Wai-Man , бивш герой от тези продукции, „множество звезди са имали контакти с гангстери в средите на развлекателния бизнес, но не го казват, не се осмеляват да го признаят.”

Той самият знае нещо, той е изиграл огромно количество роли на мафиоти на малкия екран и признава че е бил в истинския живот една от „драконовите глави” на 14К.

Кой кой е от Триадите

Sun Yee Oн ( Бъдеще на справедливостта и мира)

Най-силната, ( между 40 000 и 50 000 членове) е управлявана от Хонконг от „бизнесмени” – гангстери. Тя работи в континентален Китай, Макао, Тайланд, Виетнам и Тайван. Отбелязваме също присъствието и в Съединение щати и Европа.

14К

Разполага с 20 000 членове, базирана в Хонконг и създадена в началото на 50-те на 20-и век е обединение от петдесетина банди разположени в Китай,Тайван, както и във Филипините, Австралия, Съединените щати и Канада. Тя дълго време е свързвана с трафика на хероин от Бирма из цяла Азия.

Wo Sing Wo ( Група Хармония)

Разположена във Хонконг, обединение от десетки големи банди,които обединяват около 20 000 членове. Намираме я в континентален Китай и Макао, както и в страните със значителна китайска общност, като Австралия, Съединените щати и Канада.

Съюзът на Бамбу

Базиран в Тайван наброява около 20 000 „братя” и действа в Хонконг,Макао, Япония,Филипините,Тайланд, Съединените щати и Канада. Един от бившите му ръководители Chang An-lo или „Белият вълк” се върна на острова през 2013 след като се е крил в продължение на 17 години в Китай и се пренасочи в политиката.

Tai Hung Chai ( Общността на големия кръг)

Произхожда от Китай. Ръководителите и са бивши комунисти, избягали във Хонконг по време на Културната революция.

Оставете коментар