Вторник, 17 Септември 2019
Вторник, 17 Септември 2019
ЕВАЛАТА ЦРУ! Службата изхарчила 20 млн. долара да обучи котка-шпионин за руското посолство!

ЕВАЛАТА ЦРУ! Службата изхарчила 20 млн. долара да обучи котка-шпионин за руското посолство!

Такси обаче прегазило котака и сложило край на скъпата петгодишна програма

Американското ЦРУ наскоро разсекретило 12 млн милиона страници от тайните си архиви. Руският историк на спецслужбите Генадий Соколов побързал да се зарови в тях: влязъл в електронната читалня (Electronic Reading Room) на сайта на ведомството www.cia.gov/library и извадил добри находки – например как ЦРУ обучавала котка за шпионин или как отмъкнало руски спътник на Луната.
Секретната операция „Акустична котка” е замислен в научно техническия отдел на ЦРУ преди 55 г. Целта била четириногото да бъде пуснато например в посолството на СССР във Вашингтон, където да записва и да предава водени разговори в негово присъствие. Надявали се никой да не обърне внимание на разхождащата се котка-шпионка.
 
Проектът е оглавен от талантливия учен Боб Бейли, успял да се докаже с уменията си да работи с различни животни за нуждите на Пентагона.
 

 
Бейли съумял да научи своенравното животно да се вслушва в човешки гласове, без да обръща внимание на други звуци. Работейки съвместно със способния калифорнийски отоларинголог Робин Микелсон, котката се превърнала в приемно-предавателно устройство. Бъдещата шпионка била натъпкана с апаратура за прослушване, запис на звука и предаване на записаната информация: микрофонът бил имплантиран в ухото, в гръдната кухина бил вместен комплект прибори. Предвижването на животното можело да се управлява (наляво, надясно, напред) чрез ултразвук.
 
Програмата се развивала около 5 години и погълнала 20 млн тогавашни бюджетни долара, без да донесе съществени резултати. Накрая изиобщо се провалила по неочакван (и щастлив) начин.
 
През 1967 г. новият ръководител на проекта Виктор Марчети съобщил в докладна записка до директора на ЦРУ за пълния крах на „котешката програма” по време на полевите изпитания: След като извадили котката-шпионка от автофургона с апаратура и оператори, тя пъргаво скочила на уличното платно, защото в лабораторията не придобила рефлекси да се пази, и ... била прегазена от минаващо такси.
 
Последвала началническа оценка „Тази програма в практически план не съответства на нашите конкретни и особени потребности”.
 
По-скоро смъртта на четириногия агент станала подходящ повод за закриване на програмата. Вече по това време пасивните „бръмбари” за подслушване давали значително по-добър ефект и „котешкият проект” станал история.
 

Оставете коментар