Масово клане на делфини шокира света (СНИМКИ и ВИДЕО+18)

Масово клане на делфини шокира света (СНИМКИ и ВИДЕО+18)

Фарьорските острови още пазят зловещ обичай от миналото

Ежегодно само за един ден в края на юли или началото на август в Дания безмилостно се избиват хиляди делфини балини. Това се случва във водите на Фарьорските острови, които също като Гренландия са автономна област на кралство Дания и се намират се между Шотландия и Исландия.

В Дания ловът на делфини е забранен, но Фарьорските острови си имат собствени закони и това им позволява да извършват всяка година истински геноцид, обоснован като продължение на техен древен риутал, пише portal.fo.

Хиляди черни делфини, клюнести китове, атлантически бели делфини и делфини афала са преследвани от ловци и обграждани в залив, където вандали ги колят безмилостно. Метални куки се забиват в дупките за дишане на бозайниците, след което се отрязват гребените на гръбначните им стълбове.

Животните бавно умират от загуба на кръв, а някои от тях плуват безпомощно в кръвта на убитите вече делфини в продължение на часове, докато дойде и техният ред . Цели семейства делфини минават под ножа. Водите в залива, където се извършва ловът, стават наситено кървави. Според учените косатките и делфините са много интелигентни и трябва да бъдат третирани като хора, защото изпитват страх, болка, привързаност и умеят да общуват точно като нас.

Няма фиксирано точно време за ловния ден. Когато малко семейство делфини се приближи до брега, рибарите започват да се подготвят за лова. Бозайниците се изтикват с лодки до брега, като мрежи им препречват пътя обратно към морето. Тези, които са останали прекалено далеч от брега, биват закачани с куки за меката част на телата им.

Заради обвиненията в прекалена жестокост, в последните години ловците използват по-„хуманния” начин за закачане – в дупката на гърбовете им, откъдето водните бозайници дишат. Веднъж довлечени на плитко, делфините умират бавно и мъчително – режат се главните артерии и грабначният канал на врата им.

Времето, за което умира делфинът, варира от няколко секунди до няколко минути – зависи колко „майсторски” е разрезът. Популацията на делфините в северния и източния Атлантик наброява около 778 000. Делфините, които се убиват по този брутален начин всяка година във водите на Фарьорските острови, не пречи на устойчивостта на популацията, защото е около 0,1% от общия брой на бозайниците в региона, твърди официалната статистика.

Жестокостта на лова обаче предизвиква международна критика, особено от организациите, защитаващи правата на животните. Ловът на делфини и косатки в региона има древни корени. Археологически доказателства сочат, че още първите заселници преди 1200 години са ловували бозайниците.

Месото е използвано за прехрана, а китовата мас за храна, за горене и за други цели. Кожата се е използвала за въжета, а стомахът - за плавници във водата. От 1991 до 2000-та година в ритуалния лов са заклани 66 284 животни, което е доста по-малко в сравнение с 80-те години на 20 век, когато са убити 108 714 делфина. През новото хилядолетие рекордът държи 2004 година, когато за един ден са изтребени 8 276 делфина.


Медия

Оставете коментар