Реклама на Марешки или истинските проблеми на родното здравеопазване?

Реклама на Марешки или истинските проблеми на родното здравеопазване?

Един откровен разказ на българска жена за цирка наречен у нас "здравеопазване", както и за ежедневните борби за оцеляване на хората в България

"Бясна съм!

Обиколих доста аптеки да проверя за животоподдържащо лекарство за майка ми, която е след инсулт. Въпросното е предписано от лекар, при изписването й от болницата. Немско е, скъпо. 182 лв за месец. Здравната каса поема почти половината от стойността му. Но го няма. Няма и в складовете. Единственото място, където го открих е аптека "Марешки"!!! Но до началото на другата седмица, когато трябва да го взема, не се знае дали ще има.

Друг е въпросът, че всичките тези рецепти ,с които се отпускат лекарства по НЗОК, имали срок на годност, 15 дни, за което лекарят не ме е уведомил. Пропуснах срока и трябваше да отида до Кюстендил, където е личният лекар на майка ми, за да препише рецептите. Сега обаче имам и друг проблем. Не мога да взема лекарствата , защото рецептата е издадена по-рано от някакъв срок от 26 дни от датата на последното вземане предния месец. Срок , който почива на някаква логика на някакъв чиновник, Прочетох един куп наредби, не го открих този срок, но не това е важното.Сега отново трябва да отида до Кюстендил, за да ги преиздадат за пореден път прословутите рецепти.И като ги взема, трябва да имам късмета липсващото лекарство да е останало в аптеката на "Марешки".

И се питам:

Защо липсва на пазара животоспасяващо лекарство, предписано от лекари?

Защо само в тази верига може да се открие?

Защо не могат да се изписват за повече месеци?

Защо трябва да си губим времето за повтарящи се процедури-вземането на рецепти-всеки месец?

Защо в държавата, където населението е с най- ниски доходи, лекарствата са толкова скъпи.?

Защо пенсиите са толкова ниски, че за какво по-напред?

Защо? Защо? Защо?

При положение, че имам в къщи трима възрастни, които пият лекарства, едното е за 30 дни, друго за 25 дни, третото- за 40 дни. Всеки е с по от три до пет медикамента на различни дати.
Можете ли да си представите какво се получава? Търся алгоритъм за следене на срокове и количества. Не се шегувам.

Лудницата е пълна!

Всичко това ако не е издевателство над българския народ, какво може да е? Гавра е, граничеща с геноцид!

Оф, това е!"

Росинка Петкова

Източник: фейсбук

Оставете коментар