Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Реклама на Марешки или истинските проблеми на родното здравеопазване?

Реклама на Марешки или истинските проблеми на родното здравеопазване?

Един откровен разказ на българска жена за цирка наречен у нас "здравеопазване", както и за ежедневните борби за оцеляване на хората в България

"Бясна съм!

Обиколих доста аптеки да проверя за животоподдържащо лекарство за майка ми, която е след инсулт. Въпросното е предписано от лекар, при изписването й от болницата. Немско е, скъпо. 182 лв за месец. Здравната каса поема почти половината от стойността му. Но го няма. Няма и в складовете. Единственото място, където го открих е аптека "Марешки"!!! Но до началото на другата седмица, когато трябва да го взема, не се знае дали ще има.

Друг е въпросът, че всичките тези рецепти ,с които се отпускат лекарства по НЗОК, имали срок на годност, 15 дни, за което лекарят не ме е уведомил. Пропуснах срока и трябваше да отида до Кюстендил, където е личният лекар на майка ми, за да препише рецептите. Сега обаче имам и друг проблем. Не мога да взема лекарствата , защото рецептата е издадена по-рано от някакъв срок от 26 дни от датата на последното вземане предния месец. Срок , който почива на някаква логика на някакъв чиновник, Прочетох един куп наредби, не го открих този срок, но не това е важното.Сега отново трябва да отида до Кюстендил, за да ги преиздадат за пореден път прословутите рецепти.И като ги взема, трябва да имам късмета липсващото лекарство да е останало в аптеката на "Марешки".

И се питам:

Защо липсва на пазара животоспасяващо лекарство, предписано от лекари?

Защо само в тази верига може да се открие?

Защо не могат да се изписват за повече месеци?

Защо трябва да си губим времето за повтарящи се процедури-вземането на рецепти-всеки месец?

Защо в държавата, където населението е с най- ниски доходи, лекарствата са толкова скъпи.?

Защо пенсиите са толкова ниски, че за какво по-напред?

Защо? Защо? Защо?

При положение, че имам в къщи трима възрастни, които пият лекарства, едното е за 30 дни, друго за 25 дни, третото- за 40 дни. Всеки е с по от три до пет медикамента на различни дати.
Можете ли да си представите какво се получава? Търся алгоритъм за следене на срокове и количества. Не се шегувам.

Лудницата е пълна!

Всичко това ако не е издевателство над българския народ, какво може да е? Гавра е, граничеща с геноцид!

Оф, това е!"

Росинка Петкова

Източник: фейсбук

Оставете коментар