Алън Лихтман: Заплахата от импийчмънт виси над Тръмп

Алън Лихтман: Заплахата от импийчмънт виси над Тръмп

100 дни след началото на мандата на американския президент политологът Алън Лихтман смята, че евентуалното тайно споразумение на Доналд Тръмп с Русия може да го принуди да напусне властта предсрочно, пише френският Фигаро цитиран от Гласове

“Първото правило в политиката се нарича самосъхранение. Конгресмените републиканци биха могли да стигнат до заключението, че Тръмп се е превърнал в тежест. Тъй като демократите искат да го отстранят, би било достатъчно две дузини републиканци да си променят мнението, за да се получи ясно мнозинство срещу президента. Това са едва 10 процента от републиканците в Конгреса.”

Историк и политолог в Американския университет (Охайо), Алън Лихтман стана известен, предсказвайки с изумителна надеждност името на бъдещия президент на САЩ от Роналд Рейгън през 1984 г. насам. Лихтман беше един от малцината, които смятаха, че Доналд Тръмп ще победи. Новоизбраният президент дори го поздрави за прозорливостта, пренебрегвайки едно второ, не толкова ласкателно предсказание на Лихтман: “неизбежното” отстраняване от длъжност на президента милиардер, за което Алън Лихтман току-що издаде книга (The Case for Impeachment, Harper Collins, 2017).

- Какви са поуките от 100-те дни на Доналд Тръмп? 

- Времето се ускори след неговото встъпване в длъжност. Президентът се държи по все по-хаотичен, нестабилен и опасен начин, използвайки и злоупотребявайки с президентските пълномощия. Това забележителено нарастване на спорни факти би могло да доведе до процедура на импийчмънт. Увеличават се разкритията за възможно тайно споразумение между екипа на Тръмп и руснаците, а усилията случаят да бъде заглушен малко напомнят за маниера на Ричард Никсън по време на разследването за “Уотъргейт”. Пред тези разкрития Тръмп отговори с отричане, измама, отклоняване на вниманието. И когато фактите вече не бяха спорни (многобройните срещи с руския посланик през 2016 г. - б. а.), той се опита да омаловажи въпроса точно както някога направи неговият предшественик Ричард Никсън, свеждайки “Уотъргейт” (1972 г.) до посредствен обир с взлом. 

- Изглежда, че намирате много прилики между двамата мъже.

- Съществуват учудващи паралели между тях. И двамата смятат, че са заобиколени от врагове. Виждат света в черно и бяло, врагове или верни хора и нищо друго между тях. Не се подчиняват на никакъв водещ принцип, а виждат собствения си интерес и не се отклоняват от него. Президентското начало на Тръмп разкрива една много Никсънова гледна точка - ожесточението срещу медиите. Освен това той проявява малко уважение към законите и традицията, презрение към разделението на властите, хокайки съдиите, които са настроени враждебно към неговия антиимигрантски декрет, и издава явна неспособност да разреши конфликтите на интереси. 

- Могат ли тези конфликти на интереси също да доведат до импийчмънт?

- Да, защото този въпрос се разраства като запазените марки, които Тръмп издейства в Китай, което се случи точно след като изостави политиката на “два Китая” (признаване на Тайван). В това непрозрачно досие е трудно да се установи къде спират президентските правомощия на Тръмп и къде започват неговите финансови интереси. С бизнеса си в Китай той нарушава обаче “клаузата за възнагражденията” в Конституцията. И ако някога бъдат огласени неговите данъци, тази информация ще хвърли светлина върху далаверите му в чужбина.

Мисля, че накрая ще го накарат да отстъпи по въпроса за данъчните му декларации. С две парламентарни анкетни комисии, посветени на руската афера, както и с ФБР, е възможно той да бъде принуден да огласи тази информация. Никсън имаше същия проблем, когато отказа да даде аудиозаписите, направени в Овалния кабинет. Тръмп няма да може да пренебрегне съдебните нареждания. 

- Какво представлява отстраняването от длъжност в исторически план?

- Бащите на Американската конститутиция от 1787 г. виждаха в отстраняването от длъжност съществено допълнение към визията си за демократична американската република. Те бяха понесли тиранията на английския крал Джордж III. Така че разработиха системата на контрол и противовес (checks and balances). Но знаеха, че президентството е най-мощната институтиция и един безскрупулен президент би могъл да заобиколи системата, за да наложи своята тирания. Отстраняването от длъжност се превърна в последната защита на демокрацията. 

Двама президенти са били отстранявани, но нито един от тях не е бил осъден. Първият, Андрю Джонсън през 1868 г., е бил оправдан при гласуването само с един глас в повече. Вторият, Бил Клинтън, се измъкна през 1999 г. пред Сената поради липсата на мнозинство от две трети срещу него. Никсън трябваше да бъде уволнен и осъден за аферата “Уотъргейт”, безмилостната бомбардировка над Камбоджа (1970 г.) и доказаното излизане от мирния процес във Виетнам (1968 г.). Но той подаде оставка точно навреме, през 1974 година.

- Има ли шансове този дамоклев меч, надвиснал над главата на Тръмп, да се стовари върху него?

- Руската афера ми се струва най-краткият път към процедурата по импийчмънт. Ако се окаже, че е имало тайно споразумение между кампанията на Тръмп и Русия, не съм сигурен, че Тръмп е затънал до шията. Но ако се докаже, че той е бил замесен, тогава ще му бъде трудно да избяга от съдбата си. Дамоклевият меч е реалност. Може би той няма да се стовари, но съветвам американците да останат бдителни. 

- На 27 юли 2016 г. Доналд Тръмп прикани Русия да проникне в сървърите на Демократическата партия и да извади имейлите на Хилари Клинтън. Може ли този инцидент да се използва срещу него?

-  Въпреки че това се случи преди изборите, нищо в Конституцията не казва, че предходни събития не можат да бъдат взети предвид при разследване с оглед отстраняване от длъжност. Думите на Тръмп са необичайни: той скъсва с двувековната американска политическа традиция, според която всяка нежелана чужда намеса е забранена. Въпреки това той покани руснаците да извършат истинско престъпление с оглед на Конституцията.

- Представяте ли си наистина, че един Конгрес с републиканско мнозинство ще се съюзи срещу президент от същия политически лагер?

- По-скоро си мисля за катализатор, който ще доведе до вълна на масово отхвърляне. Членовете на Конгреса се готвят за преизбирането си през 2018 година. Първото правило в политиката се нарича самосъхранение. Конгресмените републиканци биха могли да стигнат до заключението, че Тръмп се е превърнал в тежест. Тъй като демократите искат да го отстранят, би било достатъчно две дузини републиканци да си променят мнението, за да се получи ясно мнозинство срещу президента. Това са едва 10 процента от републиканците в Конгреса.

- Когато вашите изборни прогнози се оказаха верни, Доналд Тръмп ви написа кратък комплимент: “Професоре. Поздравления. Добра прогноза”. Очаквате ли друга малка бележка от него?

- Досега нищо друго не съм получил, но няма да закъснее някой туит! Неговото послание ме изненада и този жест ми се стори по-скоро любезен, до такава степен, че добавих една глава в книгата си за него, ако евентуално успее да промени поведението си. Но мисля, че той никога няма да го промени. В Белия дом Тръмп продължава да се държи така, както се държи от 40 г. насам. Не се променят навиците на един 70-годишен човек.

 

Източник: Фигаро, превод от френски: Галя Дачкова за Гласове

Оставете коментар