On this day...

On this day...

"В този "паметен" за мнозина от вас ден, 09.05., реших да ви даря с малко исторически факти, които... категорично показват, че вие сте пост-социалистически българи...", пише Виктор Иванов

Здравейте, скъпи приятели!

В този "паметен" за мнозина от вас ден, 09.05., реших да ви даря с малко исторически факти, които... категорично показват, че вие сте пост-социалистически българи...

- Повече от 25 години след падането на еднопарийният социалистически тоталитаризъм в България, вие продължавате да се поздравявате за "победа" в някакво измислено и наложено по съветски образец название "Отечествена война", в която ние, българите, в крайна сметка хем сме срещу, хем сме и от страната на губещите, и всъщност този позорен момент, окончателно слага кървава точка на абсурдността на коствалия прекалено много на страната ни исторически стремеж към постигането на идеала, наречен "Санстефанска България"... По утвърдена вече дотогава практика - с цената на тежка национална катастрофа, разбира се. Поредната.

- Вие не сте и чували за Пакта "Рибентроп-Молотов", който е подписан между Германия и Русия през 1939-та година, и изиграва съществена роля за старта на Втората Световна Война. Респективно - не сте и наясно, че Русия и Германия са практически съюзници, разделящи териториално голяма част от Европа помежду си.

- Вие дори нямате идея, че нацизма в Германия се заражда и набира скорост, олицетворявайки немския национален реваншизъм срещу унизителните и ненужно жестоки санкции, които им налагат с Версайската система от мирни договори, поставила краят на ПСВ, и дала началото на тежки ограничителни клаузи за потърпевшите. Самата нацистка идеология се базира на това, преобладаващата част от населението да се откаже доброволно от свободата си, издигайки в култ еднопартийната диктатура на личността.

- Не сте и чували, че въпреки дълго запазената политика на неутралитет от страна на умело-лавиращият дотогава Цар Борис III, на 01.03.1941 г., България е принудена да се присъедини към т.нар. "Тристранен пакт", като същевременно немско-съветският съюз де факто е все още в сила, и въпреки вече обтегнатите дипломатически отношения между Русия и Германия по това време.

- Не знаете за т.нар. междусъюзническа Спогодба "Доктор Клодиус", според която България поема "временно административното управление и охранителните дейности" върху лесно, и почти без военна съпротива, завзетите територии Македония, Моравско и Западна Тракия, което поставя началото на българската окупация, която е най-смъртоносната за местното гръцкото население в новата следосманска история на страната, което пък население от своя страна, вече е било обработвано с целенасочни анти-български политики, манипулации и пропаганда в продължение на години, преди този момент. В крайна сметка, в хода на тези динамични събития, и до края на войната, българската армия избива (етническата сеч включва цели гръцки села и населени райони) над 40 000 цивилни гърци, в сравнение със съюзниците ни - Германия, която екзекутира около 20 хил., а Италия - по-малко от 10 хил.

- След последвалите обилно-поляти в кръв събития при Сталинград, на 05.09.1944 г. Съветският съюз обявява война на Царство България, а на 08.09.1944 г. правителството на Константин Муравиев обявява война на нацистка Германия, като същият ден тежко-въоръжена, многочислена съветска армия навлиза в България, а на 09.09.1944 г. същото това правителство е свалено чрез въоръжен преврат, след който начело на държавата застава кабинета на Кимон Георгиев и т.нар. "Отечествен фронт". До този момент, България е извън взимане на реално участие в мащабни военни действия.

- Вероятно не сте чували също, че до 09.05.1945 г. (Капитулацията на Нацистка Германия), България води много тежки и продължителни военни действия срещу немците на няколко фронта (чак до Австрия и Унгария), а нашата прекалено скъпа военна намеса има съществен принос за окончателния им разгром. Въпреки това, с подписването на Парижкият договор (поредният с това име, който трайно залага историческите бомби със закъснител на Балканите, чийто последствия все още не са отшумели...) на България са наложени жестоки санкции и репарации, които са по-тежки дори и в сравнение с тези от Ньойския договор след ПСВ.

Няма да засягам последиците от т.нар. "Народен съд" след това, наложената в последствие съветска хегемония във влиянието върху Балканите и Източна Европа като цяло, това че се създава Европейска Общност за Въглища и Стомана (първообраз на настоящия ЕСъюз) с презумпцията за икономическа обвързаност и стокообмен между държавите-учредителки, и най-вече с оглед ограничаването на възможността за евентуална трета мащабна война помежду им... Резултатите са налице, и са видими... Поне за мен.

Текст: Виктор Иванов, фейсбук

Оставете коментар