Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Подготовка за голям конфликт, започващ от Сирия?

Подготовка за голям конфликт, започващ от Сирия?

Противопоставянето Русия - САЩ рязко подскочи нагоре, пише в свой анализ Григор Лилов

**** Кремъл разположи летящи радари и изтребители за завоюване на въздушно превъзходство в Сирия, за да се противопостави на американската авиация (и израелската)
**** Военният министър Шойгу посети изненадващо Дамаск и инспектира руските части

Изглежда тези дни криещото се от обществеността военно противопоставяне Русия-САЩ в Близкия Изток и Сирия рязко подскочи – до степен да стане явно и разшири до истинска война. 
Защото според мен установяването на зони на деескалация е фактическо начало на подялбата на Сирия. Явно всички си задават тези въпроси, защото днес на преговорите в Астана ръководителят на руската делегация Александър Лаврентев направи следното официално изявление:

- За нас целта в Сирия е борбата с международния тероризъм, който представлява заплаха за руските национални интереси. Още един път заявявам, че с онова, което сега прави руската страна, ние не преследваме каквито и да е стратегически цели да се укрепим в дадения район.

От друга страна САЩ са се ангажирали с доставки на оръжие за подкрепяните от тях сили в Сирия на стойност 600 млн. долара ( толкова е поискано в бюджета). 

Още 900 млн. са договорени за плащане и доставки до 2022 г. 

Основен и най-голям доставчик е България – нашият дял е 243.3 млн. долара от изхарчените досега за тази цел 700 млн. 

Парадоксът е, че за Кремъл подобна американска политика не е неизгодна. Поддържането на огъня на войната въпреки всякакви преговори в Астана и Женева е оправданието за присъствието и фактическото окупиране на части от Сирия, които имат излаз на Средиземно море.

А щом започва фактическа подялба, започват и по-тежките конфликти между „големите” асове вместо ритането на магаретата им.

Свидетелство за това са фактите. 
-------------------------------------------
Тези дни Русия е взела спешни мерки, за да си осигури въздушна мощ в евентуален пряк конфликт с армията на САЩ и тази на Израел. 
-----------------------------------------

Какви са тези мерки?

1. Прехвърлила е в Сирия четири от най-модерните си ранно-предупредителни и контролни специални самолети - Берлиев A-50 SRDLO ("Mainstay"), който е оценен като най-сложния техен летящ радар в експлоатация. 
Това твърди много добре информираният сайт „Дебка (на бивши служители на спецслужбите, вкл. и Мосад)
http://www.debka.com/…/Russian-Syrian-airborne-radar-covers…

2. Самолетите са базирани в руската военно-въздушна база "Хмеймим" в провинция Латакия, Сирия и чрез радарите си са в състояние да надничат на около 600 км надалеч – което обхваща източната част на Средиземно море, територията на Израел и тези, контролирани от кюрди, иракската армия и опозицията – всички поддържани от САЩ.

3. Сирийската система за противовъздушна отбрана вече е интегрирана с руската и ще управлява от руски военни от руската база.

4. На 13 септември руският военен министър Сергей Шойку изненадващо пристигна в Дамаск за среща с Башар Асад и е инспектирал руските военни части. Това посещение не беше обявено, държеше се в тайна, но след публикации в западни медии беше потвърдено официално.

5. Москва започна за първи път от началото на войната да доставя в Сирия най-съвременния си танк - Т-90.

6. В Сирия се пребазират от Русия нови изтребители "МиГ 29 СМТ" - от най-последната им модификация. Това са самолети, предназначени за завоюване на превъзходство във въздуха и са създадени като отговор на американските F-18. 
Репортерът на Би-Би-Си Стив Розенберг, който е акредитиран към руската армия в Сирия, е заснел излитане на такъв самолет от базата „Хмеймим”. Официално според руски медии там са пребазирани вчера още 4 самолета към вече намиращите се там. 
https://twitter.com/BBCSteveR

_________________________
Обобщение:
Ислямска република не разполага с военновъздушни сили. С такива не разполага нито една враждебна на Русия групировка в Сирия. 
Следователно рязкото нарастване на руската въздушна мощ с изтребители и интегрирана противовъздушна отбрана цели противопоставяне на друга такава мощ – американската! 
_________________________

На този фон не е изненада по-нататъшното развитие на бойните действия на сирийска територия и прегазването на необявените публично споразумения. 
Ударите от въздуха срещу съюзниците на едните или другите рязко зачестиха в последните няколко дни, както и взаимните обвинения. 
Междувременно се появиха информация, че руските самолети са използвали в Сирия – до Дейр ес Зор своя «баща на всички бомби» - термобаричен заряд АВБПМ, който отстъпва по разрушителна мощ единствено на ядреното оръжие. По този повод говорител на съвместната оперативна операция на САЩ-Русия заяви, че CENTCOM "няма да спекулира" за слуховете в социалните медии, добавяйки, че подробностите за всяка комуникация между двете военни командвания са "въпрос между Коалицията и руснаците. "

Въпреки че коалицията, ръководена от САЩ, заплаши да удари всички единици на сирийската арабска армия, ако пресекат река Ефрат, сирийските войски и тези на „Хизбула” тръгнаха по монтираните руски понтонни мостове, за да установят плацдарм на източния (левия) бряг на река Ефрат. До петък, 15 септември, беше направен първия мост, а днес плацдармът е факт.

********** ********** **********
Освен военен той е и политически факт. Защото:

1. за администрацията на Доналд Тръмп той потъпква принципа, установен точно преди две години от президентите Барак Обама и Владимир Путин, т.е. източния бряг на Ефрат ще е под американски военен контрол, а западния – под руски, отбелязват редица експерти. 

2. въпреки клетвите Белият дом не реагира. Вероятно това е заради споразумението под съвместен руско-американски контрол и съвместна въздушна подкрепа да бъдат атакувани последните крепости на дихадистите Абу Камал и Майадин в Долината на Ефрат. В тях има около 10 000 джихадисти, успели да напуснат Мосул и Ракка. 

3. «Дебка» поставя във връзка с тази операция и няколко актуални въпроса: 
*** коя от двете сили ще поеме отговорността за богатите петролни полета на Deir ez-Zour в този район? Контролът върху този регион, богат на петрол, е ценна стратегическа награда за победителя.
**** коя от двете формации действително ще води битките за Абу Камал и Майадин?
**** коя от двете сили ще поеме контрола на сирийско-иракската граница, минаваща през долината на Ефрат?

И аз мисля така: че тези открити и нерешени въпроси са рецепта за предстоящи големи сблъсъци между проруските и проамериканските сили, а вероятно и за преки «инциденти» между армиите на двете велики сили. 

Освен това когато войната се води с чужди ръце, е горещо, но не и взривоопасно. Взривоопасно става когато юначагите запретнат ръкави, за да размахват собствените си тежки юмруци един срещу друг.

Бел.: давам две карти на започналата операция, която може да доведе до стълкновения въпреки договорките. Давам и снимки на летящите радари и опитната експлозия на "бащата на бомбите", както и снимка на р. Ефрат.

Засега липсват публични снимки на готовия понтонен мост, по който вече минават войски.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner