Темата за Трета световна е нещо като темата за Глобалното затопляне. Индустрия за милиарди. Експлоатация на страха е нейната позната, архетипна същност.

Темата за Трета световна е нещо като темата за Глобалното затопляне. Индустрия за милиарди. Експлоатация на страха е нейната позната, архетипна същност.

"Днешният свят заменя интелигентността на човечеството за икономика. Кон за кокошка. Умствена импотентност на масите и техните лидери срещу икономически мускули на държавите. Мерилото за успех на едно общество днес е брутния му вътрешен продукт и покупателната способност на изтерзаното му от затъпяващи страхове население", пише Ани Енджълс.

Темата за Трета световна е нещо като темата за Глобалното затопляне. Индустрия за милиарди. Експлоатация на страха е нейната позната, архетипна същност. Експлоатация от политици, бюрократи, медии, академична общност, военно промишления комплекс, и всякакви други финансови, икономически и нАучни "корифеи". 

Да поговорим за страха.

Има нещо дълбоко сбъркано във факта, че светът никога не е бил по-богат и благоденстващ от сега, а цената за това е животът в един постоянен, унизителен, ескалиращ на моменти страх, на голяма част населението му. Страх от война, от климатични промени, от ислямски фундаментализъм, от бежанци, от кръволока Путин, от"чудовището" Асад, от лудия Ким, от "войната по пътищата", от нарастващото население на планетата, от "повишената" престъпност, от червения код в прогнозата за времето, от нитратите в салатата, от антибиотиците в пилешкото, от фините прахови частици във въздуха, от канцерогенните храни, от всякакви болести, от "нездравословния" начин на живот, страх да не изгубим свободата си, придобивките си, страх от бъдещето, страх от миналото, страх от настоящето и страх от живота въобще. Днес повече от всякога за щяло и нещяло се използват думи като катастрофа, криза, война, бедствие, катаклизъм и подобни. Думи с висока добавена стойност, заради "страхуващият" заряд, който съдържат.

Насажданият изкуствено страх може и да е ключ към икономическо благоденствие, обаче предозирането с него неизбежно води до затъпяване. И в това е трагедията на днешния свят. Ползите от експлоатацията на страха са несъизмерими с вредите от него в перспектива, защото вторите се кодират на генетично ниво, еволюират в страхопоклонничество и остават като информационно генетично"наследство" за поколения напред. Страхът за модерния човек е неговият нов бог. Неясен, невиждан, неразбран, но винаги присъстващ и всепоглъщащ, и изискващ още и още жертвоприношения бог. 

Има една фалшива теория, загнездила се като паразит в умовете на много хора - и тя е, че, видите ли, човекът използвал едва десет процента от капацитета мозъка си. Каква сладка, но тежка заблуда. Нима природата би позволила съществуването на нещо, чиято ефективност е само десет процента, и не би го атрофирала за сметка на други, по ефективни органи? Невъзможно и противно на всякаква логика.

Не, не използваме само десет процента от мозъка си. Използваме всичките сто процента, които са по-скоро едва една десета от мозъка на нашите деди, просто защото днес нямаме нужда от повече. И това е процес, не конспирация, защото атрофията е по-логична от неефективността. Атрофия, благодарение на медиите, новите технологии, информационната среда, битовото благоденствие, излъчвано от рекламите, проектиращи фалшиво щастие на един клик разстояние. А уж технологиите щяха да ни спасят от досадни дейности, и да ни дадат свободното време, нужно ни за развитието на творческите ни способности. Нищо подобно. Забързаха ежедневието ни, затормозиха го, изпълниха го с паралелна реалност и ненужна, често фалшива информация, изфабрикуваха ни квази-мечти и страхове, и всичко това, докато не само не развихме никакви творчески способности, а дори затъпихме много други. Който не вярва, че днес сме много, много по-тъпи от всякога, нека си спомни епохите от човешкото развитие. Например епохата на древногръцките философи, които са били едновременно математици, физици, поети, писатели. Или епохата на римските философи, епохата на Леонардо и Ренесанса, на Нютон, Декарт, Хегел, Бейкън и Спиноза. Да си спомни "Идеалната държава" на Платон, водена от философи.

Да си спомни великите ни личности, родени в едни от най-мрачните времена от историята на България. Да, днес не се раждат такива хора, просто защото няма нужда от тях. Мисленето става все по-ненужно, дори и в управляващият световен елит, както се вижда, защото винаги и навсякъде има икономически отговори на всички метафизически въпроси, които си задаваме. Липсата на несъгласуваната с икономическите догми собствена мисъл се превърна в задължително качество за кариерно политическо развитие, в едно общество подчинено изцяло на икономиката. Вече не е нужно да се мисли и да се философства(мръсна дума), защото икономическия модел възпроизвежда автоматично верните отговори на всички въпроси, които си задаваме, а социалното, интензивно (благодарение на интернет и технологиите) затъпяване е факт, неоспорим. Повсеместните заблуди, готовите мисловни клишета, житейските модели и групово-субективните очаквания, свързани с тях, се разпространяват със скоростта на мегабайтите, предоставени ви от вашия интернет оператор срещу заплащане.

Икономиката, днешната, е еманацията на така жадувания от човека съвършен изкуствен интелект, който никога няма да бъде създаден вероятно, поне толкова съвършен, втори път. И неговият франкенщайн едновременно, отрочето му, създадено от плътта му по негов образ и подобие, пораснало до всемогъщо, всепоглъщащо, неизтребимо чудовище. Чудовище, безпогрешно разпознаващо като заплаха по-умните и различни от себе си толкова добре, че да ги трансформира в себеподобни или да ги изхвърли като аутсайдери. Заради икономиката ни управляват съвършените тъпаци. Мислите, че преувеличавам? Само погледнете "физиомутрите" на хората, които са ни начело...Борисов, Цветанов, Цачева, вътрешния Радев, туристическата Ангелкова, Павлова, Карянчева и т.н. Погледнете още гьонсуратите Меркел, Мей, Юнкер, английската посланичка у нас, посланичката на UK в ООН, бившата ни и настояща еврокомисарки, сетете се и за Нюланд, Хилъри, спомнете си маймуноподобния Обамчик с неговото чувство за изключителност и за неотразимата му, според медиите съпруга, и най после, за гвоздеят на тъпаците за всички времена Буш младши....Случайност? "Не мислА". Не, няма как те да са хора, издигнали се докато се правят на тъпи, те просто са автентично тъпи, и това им личи отдалеч. Много им личи. Опитайте се да го обясните на децата си, а докато опитвате, представете си и утрешния модел, с неговите лидери, икономисти, прависти, ит-специалисти, излезли от образователния модел на днешните управляващи тъпаци...представихте ли си го? Eдин свят, пълен с технократи и индоктринирани хуманитарни инвалиди, неспособни да различават добро от зло.

Днешният свят заменя интелигентността на човечеството за икономика. Кон за кокошка. Умствена импотентност на масите и техните лидери срещу икономически мускули на държавите. Мерилото за успех на едно общество днес е брутния му вътрешен продукт и покупателната способност на изтерзаното му от затъпяващи страхове население. И не, и това не е конспирация, това също е процес. Няма конкретни виновници, няма световен мозъчен тръст, способен да контролира такъв грандиозен замисъл(само може да управлява краткосрочните ползи от него) всички до един, без изключение, сме жертви и съучастници, и това е най-страшното. Икономиката има нужда от нашите страхове, и ние имаме нужда от икономиката. Станахме специалисти в проектирането на страхове. Когато не ни достигат, си ги измисляме, и одобряваме харченето на милиарди, за намиране на доказателства за основанието им. Легитимираме фалшиви герои, готови срещу висока цена да ни водят в истински битки срещу измислени врагове, в които жертвите, преките и косвените, които даваме, и парите, които плащаме, са напълно реални. Това е. Единственото, най-страшно "нещо", от което трябва да се страхуваме е тази право-пропорционална взаимозависимост "икономика -страхове".. Защото заплахата да завещаем на поколенията, и нещо повече, да я кодираме в тях, нашата стопроцентова, несвещена, дълбоко атеистична до богоборчество, конформистки атрофирала и изпълнена с еволюиращи страхове придобита параноична тъпота, е освен най-реална от всички страхове, но и по своята същност - напълно замаскирана. За сметка сметка на това неизбежна. При тези обстоятелства. 

П.П.
Остава ни да гадаем кой пръв ще наруши крехкото равновесие и кой кого ще асимилира. Дали естествено придобитата тъпота на човека неговият всезнаещ, всеможещ и всемогъщ, създаден след хилядолетия еволюция "магнум опус икономикус"изкуствен интелект, или обратното - отрочето ще изяде родителите си.Не че това има някакво значение по принцип. 

П.П.П.
Най-важното е, че сега сме живи и здрави. Благодарение на българската дипломация.

Ани Енджълс, фейсбук

Оставете коментар