Сряда, 18 Септември 2019
Сряда, 18 Септември 2019
Родопският ангел Нели събира средства за болни деца

Родопският ангел Нели събира средства за болни деца

10-годишното момиче продава ръчно правени картички и първата си книга за благотворителност

10-годишната Нели Делева от Хасково стана известна в града си като „родопския ангел“. Въпреки крехката си възраст момичето е избрало да не запълва времето си с игри и забавления с връстниците си, а да се занимава с благотворителни каузи.

Първата й инициатива бе миналата Коледа, когато в местно читалище момичето продаваше ръчноправените си картички, които първоначално била решила да получат роднините й. Впоследствие преценила, че с тях може да спечели пари, с които да помогне на болни деца. Средствата от коледния й пазар Нели изпратила по сметката на свои връстник Алекс, до когото написала и трогателно писмо. „И аз, и всички ние сме убедени, че следващата година Вашето дете ще е тук, в залата, ще е по детски палаво, жизнерадостно и най-вече – оздравяло“, гласи част от посланието.

Като истински ангел Нели не спряла с добрините и на 1 юни организирала нов благотворителен пазар със свои картички. Спечелената сума от него подарила за празника на дете, болно от церебрална парализа. Освен с картичките си, момичето подтиквало съгражданите си да дарят и допълнителни средства със специално есе. „На 1 юни се чества деня на детето! Всички деца по света нямат търпение за този важен за тях празник. Едни, защото ще се събират с приятели, други поради простата причина, че ще има тържество и трето - някои деца обожават този празник най-вече заради подаръците! Но това ли е най-важното? НЕ! Въобще не е така“, гласи началото на съчинението. И текстът продължава: „Но някои деца от всички тези неща няма да получат нищо! ЗАЩО? Защото, може би са по-различни, имат рядко заболяване, не могат да се усмихват, движат, играят... Запитвали ли сте се как живеят тези деца!? Принудени са цял ден да лежат на легло в болницата, да стоят на едно място, да пият всеки ден лекарства, да ядат само тези храни, които няма да му причинят влошаване на здравето. Как ли биха се зарадвали те?“.

Наскоро пък Нели Делева, която е ученичка в хасковското ОУ „Христо Смирненски“, написа и издаде първата си книга „Света на мравките“, която също се продава за благотворителност. Историята от 20 страници е екоприказка, която разказва за две момичета Май и София. Те попадат в света на мравките и разбират, че те живеят много по-екологично от хората. Изводът е, че макар и малко, едно същество може да е умно и важно и не бива да унищожаваме малката му околна среда.

Желанието на Нели е книгата да бъде издадена в 60 бройки, за което ще са й нужни 300 лв., а копията да се продават благотворително в помощ на болно дете. Все пак малката госпожица с добро сърце има и по-лични мечти – иска, ако й останат пари, да посети Париж.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар