Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Съединението - загубен завет

Съединението - загубен завет

Не чакайте разрешение от султана или княза, за да потърсите събратята си

 

130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 130 години от безпрецедентния акт на опълчване на българския народ срещу всички чужди сили и заявяването пред света, че държавата ни ще бъде цяла и единна. 130 години, в които България заимства от Белгия девиза "съединението прави силата"(L'Union fait la force).

Това обаче не е просто девиз. Тази сентенция издържа изпитанията на времето, две световни войни, въстания, комунистически и фашистки режим. Защото е завет. За жалост, 130 години след даването му, като че ли е загубен.

Днес българският народ е всичко друго, но не и единен. Географски, идеологически, дори икономически. Държавата се дели на леви и дестни, на русофили и русофоби, на протестиращи и контрапротестиращи, на богати и бедни, на про и анти САЩ, на подкрепящи и ненавиждащи бежанците...

Недопустимо наивно е да се мисли, че това разединение може да бъде наложено от политици или чужди държави. Така, както преди 130 години никой не е чакал разрешение от султана или от княза, за да потърси обединение със събратята си, така и днес това е възможно. Защото заветът е загубен, но не и изчезнал.

Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар