Линкълн: Те не загинаха напразно!

Линкълн: Те не загинаха напразно!

Поредица на Nbox: Най-великите речи в историята

Човешката цивилизация се гради на колективните усилия, но и на тези личности, които са успели да изпъкнат пред останалите. Nbox ви представя поредица от най-великите речи на едни от най-знаимите личности, които по един или друг начин са променили хода на историята.

Речта на президента на САЩ Ейбрахам Линкълн, произнесена в Гeтисбърг на 19 ноември 1863 г. пред гробовете на загинали войници, е образец на ораторското изкуство. В битката при Гетисбърг, Пенсилвания, по време на Американската гражданска война са се сражавали 170 000 души, седем хиляди са били убити. Речта на Линкълн ще е жива, дори когато се забрави тази битка, а битката ще се помни заради тази реч. Не случайно тя е била излята от бронз и поставена в Оксфордската библиотека.

„Преди осемдесет и седем години нашите бащи основаха на този континент нова нация, отгледана в условията на свобода и предана на принципа, съгласно който всички хора са създадени равни. Сега ние водим велика Гражданска война, в която се проверява може ли тази нация или която и да е друга, възпитана в същия дух и предана на същите идеали, да съществува по-нататък.

Срещнахме се тук, на полето на една от най-големите битки в тази война. Ние дойдохме, за да отнесем частица от това поле като последно място за успокоение на тези, които отдадоха живота си, за да може тази нация да живее. Много правилно е, че го правим. Но равносметката говори, че не ние освещаваме и не възхваляваме тази земя.

Тези храбри хора, и живите и мъртвите, които се сражаваха тук, вече я осветиха и възхвалиха и го направиха много по-добре от нас. Със своите нищожни сили ние не можем нито да добавим, нито да отнемем нещо. Светът почти не ще забележи и не ще помни дълго това, което говорим тук, но никога няма да забрави това, което те направиха.

Ние, живите, трябва да се посветим на незавършените трудове, които сражавалите се тук благородно осъществяваха. Ние трябва да се посветим на решаването на тази велика задача, която още стои пред нас. Именно от тези хора, загинали с чест, ние трябва да възприемем дълбоката преданост към това дело, на което те тъй вярно служеха.

Трябва тържествено да заявим, че те не загинаха напразно, че с божията благословия нашата нация ще получи ново възраждане на свободата и че правителството на народа, управлявано от народа и за народа, никога няма да изчезне от лицето на земята”.

Оставете коментар