Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Кой натисна циганския бутон?

Кой натисна циганския бутон?

Партиите активизираха послушния етнос, за да не им се налага да водят изборна кампания

Десетки цигани нахлуха в супермаркет в Казанлък и го ограбиха до шушка. Охраната, съставена от двама души, не успяла да противодейства на огромната група нападатели, сред които имало и малолетни деца. Инцидентът идва само ден, след като цигани нападнаха новинарски екипи на Нова телевизия съответно в Самоков и Ямбол.

Случайности при подобни цигански прояви, сбити в малък отрязък от време, почти няма. Когато говорим за предизборна кампания обаче шансът тези събития да се случват от само себе си клони към нулев. Изглежда така, сякаш някой е натиснал бутона за активация на циганска агресия, който автоматично включва и съответното й медийно отразяване, което винаги е изменяема величина. Иначе казано, ако един акт на агресия от страна на ромската общност провокира медийното внимание, то на всеки следващ ще се отделя все повече екранно и новинарско време.

Горе-долу по същото време бе обявено още, че трябва да бъдат отпуснати още два милиона лева за мониторинг на ромската интеграция. Решението е на Министерския съвет, а парите ще бъдат използвани за следене на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020. Разбира се, тази новина предизвика поредните изблици на национализъм и, нека да признаем, справедлив гняв в обществото и социалните мрежи.

Логично обаче изниква въпросът - Кой натисна циганския бутон днес, само няколко седмици преди местния вот?

Влиянието на ДПС сред циганския етнос е неоспоримо. Именно с прибавянето на все повече гласове от малцинството Движението бележи ръст на всеки следващ вот и не се влияе от никакви трусове в управлението. С цигански гласове се преодолява и отлива на част от турското население, което през последните години се измъква от опеката на догановата партия, присъединявайки се към други формации, като тази на Корман Исмаилов и Касим Дал.

ДПС имат неоспорима полза от напрежение между българи и цигани. Чрез позната методика те успяват да капсулират малцинството, да го "страхуват" от власт и мнозинство и да му предложат "защита" срещу скромната цена от няколко десетки хиляди гласа.

От шумното отразяване на циганската тема имат полза и всички националистически формации, които не са малко в България. ВМРО, НФСБ, "Атака", че дори и отломките на "България без цензура" само чакат да подхванат темата, независимо дали става дума за атака над журналисти, за проблеми с бежанците или обикновена битова престъпност сред циганите. В телевизиите пък един след друг валят репортажи, които показват "двете лица" на етноса, как ромите могат да бъдат добри и лоши, как не трябва да се съди по единични прояви.

Логичен дебат, но сега ли му е времето? Когато хората трябва да оценяват буксуващите проекти за водни цикли в градовете им и свършеното от местната управа през последните четири години? В месеца, в който акцентът трябва да пада върху луксозните палати на кметовете и колите им за стотици хиляди левове? Във времето, когато имащите претенции да ни управляват трябва да дебатират по всяка точка от програмите си, да докажат, че могат и да изпълняват, освен да обещават? Не мисля.

Кой натисна циганският бутон? Отговорът е всички, които имат достъп до него. Защото така им е изгодно. Защото омразата се контролира по-лесно от трезвия разсъдък.

Михаил Кръстев, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner