Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Русия праща човек на Луната през 2029 г.

Русия праща човек на Луната през 2029 г.

Планирано е да се изгради и селище на единствения естествен спътник на Земята

Русия мечтае за нови завоевания в космоса, затова планира мащабна експедиция извън орбита. Владимир Солнцев, директор на руската компания „Енергия“, която проектира и развива космически кораби, съобщи, че се подготвя проект за полет до Луната.

„През 2029 г. ще осъществим пилотиран полет и кацане на Луната”, заяви той, цитиран от руската агенция „Риа Новости“, на конференция по космически технологии, проведена в Москва. Според Солнцев Русия ще предприеме от 2021 г. изпитания на космически кораб, специално проектиран за полети до Луната. От 2023 г. корабът ще започне полети към Международната космическа станция, преди да бъде изстрелян безпилотно към Луната през 2025 г. Четири години по-късно е планирано и руснак да стъпи на земния спътник.

54 години след полета на Юрий Гагарин, първия човек, излетял в космоса, изпращането на човек на Луната остава голямата амбиция на Русия, допълва „Дейли мейл“. Москва дълго отлага този проект, защото й се налага да се справи с проблеми в сектора на космическите изследвания, както и с недостига на средства. След загубата на няколко космически съоръжения заради неуспешни изстрелвания, Русия предприе реформа на космическата си индустрия, като преобразува космическата агенция „Роскосмос“ в публична компания, предвиждайки увеличаване на заплатите.

Европейската космическа агенция (ESA) пледира преди седмица в полза на международно „лунно селище“, което би могло да бъде изградено постепенно от роботи и обяви, че ще сътрудничи на руската мисия „Луна 27“, предвидена за 2020 г. Мисията предвижда изпращането на космическа сонда, която да изследва полярните области на Луната, в която са намерени ледникови залежи.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар