Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Умни камери ще следят подозрителни хора в московското метро

Умни камери ще следят подозрителни хора в московското метро

Ще бъдат сканирани и съмнителни изоставени багажи

Московският метрополитен планира до края на годината да задейства система за интелигентно видеонаблюдение, предаде ТАСС. С помощта на 20 хиляди "умни" камери ще бъдат сканирани лицата на хората и идентифицирани подозрителни пътници и багаж, оставен без надзор. Това разказа директорът на московското метро Дмитрий Пегов.

"До края на годината планираме да пуснем система от интелигентни решения за видеонаблюдение. Като част от програмата за сигурност на транспорта. Сега работим по изпълнението на системата. Мисля, че това ще бъде много полезно за нас не само по отношение на идентифицирането на потенциално опасните лица и предмети, но също така и по отношение на регулиране на пътническия поток, приемането на оперативни решения и дългосрочно планиране ", каза Пегов в интервю за вестник" Известия ".

Системата включва монтирането на специални камери на входа на станциите и на всички перони. "Новите камери ще сканират лицето на всеки пътник на входа, за да го проследят по-нататък, като по този начин помагат и на полицейските инспектори и на силите за сигурност в тяхната важна работа", каза директорът. В първия етап системата ще идентифицира лицата на входа и на изхода, ще "обръща внимание" върху продължително оставане на човек на пероните или на друго място, ще проследява за външни предмети, които остават дълго време неподвижни.

"Например, ако сте оставили чантата си, тя ще попадне в полезрението на системата и тя ще подаде сигнал. Ще се проследяват и хора с необичайно поведение (например агресивно жестикулиращи) и такива, които се опитват да скрият обемисти предмети под дрехите. Всичко това е включено в програмата и се регистрира автоматично", подчерта Пегов.

Във втората фаза сканираните лица, ще бъдат сравнявани с базите данни на правоохранителните органи. "Ние разполагаме със собствена служба за сигурност, която работи заедно с полицията. Ако системата подаде сигнал, служителите, свързани с безопасността на транспорта, ще положат всички усилия за идентифициране на лицето, да се спре навреме", разказва Пегов.

Според него системата ще се реализира не на етапи, а едновременно в целия метрополитен. Ако "изпълнителят спази срока", системата ще заработи в края на тази година

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар