Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Москва обяви война на дюнерите

Москва обяви война на дюнерите

Месото не отговаряло на хигиенните стандарти, под прицел на местната власт са и будките за сладолед

Властите в Москва може да забранят продажбата на обичания от всички московчани арабски дюнер, тъй като местата, където се продава, не отговарят на хигиенните стандарти.

„Премахваме от улиците шаварма (б.а. друго название на дюнера). Ще изчезне напълно“, посочи Алексей Немерюк, ръководител на московският департамент по търговия и услуги. Той допълни още, че собствениците на будките, където храната се продава, „не искат да платят цената и за най-елементарното спазване на съответните санитарни стандарти“.

По-късно обаче Немерюк заяви, че неговите думи не са разбрани правилно и той не иска затварянето на всички будки за шаварма, а само на една конкретна такава.

Въпреки това коментарите му предизвикаха протеста на московчани, които заляха социалните мрежи с призиви за спасението на любимата им бърза храна. Популярен в „Туитър“ стана хаштага #ShaurmaZhivi, който може да се преведе като „шаварма ще оцелее“ или „да живее шаварма“.

Някои по-шеговити московчани дори сравниха мотивите на московския кмет Сергей Собянин с руския монарх Иван Грозни, който убива сина си. Други столичани призоваха за преселение на любителите на кебапа към други градове като Санкт Петербург или Минск в Беларус. Други пък отказаха да приемат възможността за забрана на кебапа и се пошегуваха, че по-скоро опозиционният лидер Сергей Навални би станал кмет на Москва.

Това не е първият път, в който Москва се опитва да спре будките, продаващи кебап. През 2006 г. властите въведоха нови здравни регулации и година по-късно инспектори обещаха да спрат продажбата на шаварма изцяло. През 2010 г. тогавашният нов кмет Собянин нареди премахването на будките с цел Москва да се отърве от нелегалните структури и да се „внесе ред в градското устройство“.

Столичната управа обаче няма да спре само с шаварма. Немерюк предупреди, че уличните будки за сладолед също скоро може да изчезнат.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар