Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
Москва дава над 346 млн. рубли за хубаво време по празници

Москва дава над 346 млн. рубли за хубаво време по празници

Само за 9 май са изхарчени 85, 9 млн. рубли за разпръскване на облаците

За да се подсигури хубаво време в Москва по време на военния парад за 9 май, от правителството на Русия са отделили 85,9 милиона рубли (1,3 млн. долара), съобщиха местни медии. Подготовката на шествието на военни машини и авиошоу е много скъпо, за това се влагат солидни средства да се задържи слънчево и безоблачно.

За четирите официални празници бюджетът за хубаво време е 346 милиона рубли (5,22 млн. долара), отбелязва още руски издания. Технологията, която се използва въобще не е фантастична - използват се контейнери с течен азот, въглероден диоксид и цимент, които се пускат със самолети и автоматично се отварят и разпръскват своето съдържание в облаците.

Специален софтуер следи да няма повторна обработка на един и същ облак. Подготовката за мястото и височината на която да бъдат изхвърлени контейнерите става чрез метеорологични сонди и програмно осигуряване, което обработва техните данни и намира центровете за образуването на облаци, скоростта на ръст на облачната маса, движението на въздуха на различна височина. Едва след всички изчисления летците товарят контейнерите за да осигурят ясно време.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар