Четвъртък, 22 Август 2019
Четвъртък, 22 Август 2019
Президентът на Русия Владимир Путин прие военно-морския парад за Деня на ВМФ (ВИДЕО)

Президентът на Русия Владимир Путин прие военно-морския парад за Деня на ВМФ (ВИДЕО)

В церемонията участваха над 5 000 моряци, 50 кораба и подводници, 40 самолета

Преди началото на парада президентът на Русия Владимир Путин обходи с катер корабите, построени на рейд на Нева и поздрави екипажите с  Деня на военноморския флот, съобщи ТАСС. Той им благодари за достойната служба и вярност към родината и народа.

Той напомни, че историята на Русия е неразривно свързана с победите на безстрашния военноморски флот, цитирайки специално битките за Одеса и Севастопол през Втората световна война и подчерта, че Русия е мощна военноморска държава.

Редом с върховния главнокомандващ на катера, над който се развяваха президентският щандарт и Андреевският флаг, се намираха министърът на отбраната Сергей Шойгу и командващият ВМС адмирал Владимир Корольов. След като държавният глава поздрави екипажите на корабите, катерът му пусна котва до Адмиралтейската крайбрежна улица, откъдето той наблюдава парада.

За първи път в историята на военноморските паради в Санкт Петербург в днешния участваха повече от пет хиляди моряци от Балтийския, Северния, Черноморския и Каспийския флот.

Сигнал за началото на парада даде изстрел от оръдие в Петропавловската крепост. Главните мостове на града са вдигнати за преминаването на корабите и катерите.

Многобройните зрителите видяха за първи път тежкия атомен ракетен крайцер "Пьотр Велики", най-голямата атомна подводница в света "Дмитрий Донски", новата фрегата "Адмирал Макаров", кораба за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков" и др., посочва ТАСС.

В празника участваха и кораби от Китай, които преди няколко дни проведоха общи учения с руски моряци в Балтийско море.

Начело на парада беше подводницата от Черноморския флот "Краснодар", която заедно с фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Григорович" в края на юни нанасяше удари с крилати ракети по бази на бойци в Сирия, предаде ТАСС.

Традицията за провеждане на военноморски парад датира от основателя на руския флот Петър I. Указ за провеждане на  Главен военно-морски парад в Санкт Петербург за първи път в най-новата история на Русия подписва на 27 юли президентът Владимир Путин.

По-рано руският лидер заяви, че Русия е готова да направи такива паради заедно с чуждестранни партньори. "Каним всички да наблюдават, добре дошли в Санкт Петербург, за да видите как ще бъде организиран, как ще премине“, каза Путин. „Ние сме готови да поканим партньори от страните в региона да участват в това събитие и сме готови да го направим заедно", допълни той.


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар