Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

„Ислямска държава“ уби руски генерал

„Ислямска държава“ уби руски генерал

Руски генерал е бил убит при бомбардировка на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) близо до източния сирийски град Дейр аз Зур, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции.

Генерал-лейтенант Валерий Асапов е бил убит при експлозия на снаряд по време на внезапна бомбардировка с минохвъргачка, извършена от бойци на ИД, посочва министерството, като уточнява, че руският офицер бил военен съветник на сирийските правителствени войски.

Генералът се намирал в команден пост на сирийските войски и помагал на сирийските командири да ръководят операциите за освобождаване на Дейр аз Зур, се казва в съобщението. Министерството отбелязва, че Валерий Асапов ще бъде награден посмъртно.

Междувременно, руското Министерство на отбраната обвини американските части в Сирия, че са се договорили с „Ислямска държава“. Повод за това е бързият напредък на подкрепяните от САЩ бунтовници през територия, контролирана от джихадистите и липсата на съпротива от тяхна страна.

Москва публикува снимки на американски бронирани автомобили, разположени в територии под контрола на „Ислямска държава“.

Неизменен съюзник на сирийския режим, Русия се намеси с военна сила в конфликта през септември 2015 г. в помощ на правителствените сили, изпитващи по това време затруднения в съпротивата си срещу бунтовниците и джихадистите, отбелязва АФП. Впоследствие властите в Дамаск спечелиха много победи с подкрепата на руски въздушни удари и руски военни съветници, назначени към войската.

Провинция Дейр аз Зур, в която се намират няколко нефтени и газови находища, е арена на ожесточени боеве почти от самото начало на шестгодишната гражданска война в Сирия, отбелязва „Дойче Веле“.

Първоначално през 2013 г. е под контрола на сирийските бунтовници, но година по-късно е окупирана от „Ислямска държава“ и става важен източник на приходи за терористичната организация. През последните месеци сирийският режим, подкрепяни от руски военновъздушни удари, увеличиха усилията си да освободят района от бойците.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар