Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

The National Interest: Русия залага на подводниците

The National Interest: Русия залага на подводниците

Вместо да строи скъпи атомни разрушители (ескадрени миноносци) или самолетоносачи, ВМФ очевидно е решил да се фокусира над подводния флот и фрегати.

Държавният план за въоръжаването на Русия до 2027 г. сменя направленията за финансиране, твърди известният анализатор Дейв Маджумдар в The National Interest.

Вместо да строи скъпи атомни разрушители (ескадрени миноносци) или самолетоносачи, ВМФ очевидно е решил да се фокусира над подводния флот и фрегати.

Според плана, Русия ще концентрира вниманието си към завършване на строителството на седем подводници „Ясен-М” и четири „Борей-А”. Ще бъдат модернизирани подводниците от клас „Акула” и „Антей”. Няма да бъдат забравени подводниците от пето поколение ”Хаски”.  

 

Авторът очаква Русия да се откаже от строителството на непрактични и ”странни” концепции за кораби, като атомния разрушител „Лидер”, финансирането на малки, но не по-малко грозни кораби като фрегатата „Адмирал Горшков” и нейните производни модификации.  

Важна част от модернизацията на флота е крилатата ракета „Калибр”. Наличието на нови ракети позволява на малки съдове, дори в пристанищата, да представляват потенциална заплаха за противника.  

ВМФ на Русия се стреми да увеличи броя на своите малки кораби, за да повиши издръжливостта и да обнови въоръжението, като едновременно съкращава разходите за разрушители и авионосци, прави извод Дейв Маджумдар. Движението на малките ракетни кораби не е лесно за проследяване и те са трудни цели за атакуване.  

Превод и редакция: БЛИЦ

Свързани статии (по етикет)

  • Търговията между Германия и Русия е $49,8 млрд. въпреки санкциите

    Русия оценява подкрепата на Германия за строителството на газопровода „Северен поток-2“, разглеждан от Берлин като търговска инициатива. Това е заявил министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на срещата си с германския си колега Хайко Маас в Москва, предава TACC, цитирана от Фокус.

  • Обсъждат руско евро

    Беларус обмисля обща валута с Русия.

  • България екстрадира руски хакер в САЩ

    Руснакът Александър Жуков, който е обвинен от властите на САЩ в компютърни измами за около 7 милиона долара, е бил екстрадиран вчера от България в САЩ.

Оставете коментар