Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Какво знаем за руския Град 40

Какво знаем за руския Град 40

Град 40 или Озьорск е град от затворен тип в Русия. Той е родното място на съветската ядрена програма и е едно от най-радиоактивните места на Земята.

Всъщност, в някои отношения Озьорск е по-радиоактивен от Чернобил. Водите на реките и езерата, намираща се в и около града са около 2.5 пъти по-радиоактивни от Чернобил. Това е така, защото в края на 40-те, както и през 50-те, радиоактивните отпадъци от производството на плутоний са директно изхвърляни в намиращите се наоколо реки и езера, пише dir.bg. 

Около Озьорск се намират много други секретни градове, които до скоро са липсвали от картите на русия. Всъщност жителите на затворените градове дори не са участвали в преброяването на жителите на СССР. 
 


Град 40 възниква през 1947 година и подслонява, работещите в създаващата се по това време "ядрена фабрика" Маяк. На жителите на града са предложени много луксозни условия - магазините са пълни с екзотичните по това време банани, цените са много по-ниски от тези в другите места, образованието е на много високо ниво, като учащите получават стипендии и бонуси при кандидатстване в университет. 

Сегашните жители на затворения град също се радват на множество привилегии, а мнозина от тях виждат в заграждащите града огради защита от останалия свят, а не бариера към него. 

Утопията обаче идва на солена цена - радиацията в Озьорск е доста по-висока от обичайното, природата около него е отровена, а възможността за ядрена авария остава висока. 
 


През 1957 се случва един от най-сериозните ядрени инциденти в историята на човечеството. Поради неправилно съхранение на ядрените отпадъци те избухват, разнасяйки огромен радиоактивен облак над местността, северно от града. В този момент небето над Озьорск придобива странен ултравиолетов отблясък, а малко след това военните изселват 15 000 човека от селата, северно от Град 40. Въпреки това, мнозина се разболяват от болести свързани с високите дози радиация. 

Жителите на Озьорск обаче винаги са подозирали за рисковете, макар и те да не са били официално съобщени. Местните споделят пред чуждестранни журналисти, че се радват на комфортен и спокоен начин на живот, в който стресът и бедността са изчезнали. 

Наскоро, края Маяк отново бяха отчетени завишени радиационни нива - сигурен знак за авария. Русия обаче отрече да е станал ядрен инцидент в местността. За жителите на 80-хилядният затворен град обаче всичко си продължава по старо му.

Свързани статии (по етикет)

  • Търговията между Германия и Русия е $49,8 млрд. въпреки санкциите

    Русия оценява подкрепата на Германия за строителството на газопровода „Северен поток-2“, разглеждан от Берлин като търговска инициатива. Това е заявил министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на срещата си с германския си колега Хайко Маас в Москва, предава TACC, цитирана от Фокус.

  • Обсъждат руско евро

    Беларус обмисля обща валута с Русия.

  • България екстрадира руски хакер в САЩ

    Руснакът Александър Жуков, който е обвинен от властите на САЩ в компютърни измами за около 7 милиона долара, е бил екстрадиран вчера от България в САЩ.

Оставете коментар