Събота, 16 Февруари 2019
Събота, 16 Февруари 2019

Руската полиция арестува организаторът на днешните протести срещу изборите - опозиционера Алексей Навални

Руската полиция арестува организаторът на днешните протести срещу изборите - опозиционера Алексей Навални

Задържани са над 40 души, които са организирали акции в подкрепа на идеята за бойкот на президентските избори на 18 март

Руската полиция задържа днес над 40 души от различни региони, където са организирани акции в подкрепа на идеята за бойкот на президентските избори на 18 март, съобщи сайтът "ОВД-инфо", цитиран от Би Би Си.

Задържан е и организаторът на днешните протести срещу изборите - опозиционният политик Алексей Навални. Акции под надслов "Стачка на избирателите" според него самия ще има днес в 118 града из цяла Русия. По думите му в 80 на сто от случаите митингите са разрешени от местните власти, посочва на сайта си в. "Ведомости".

Полицията в Москва и Санкт Петербург обаче отказа да разреши протестни акции в тези градове, отбелязва Би Би Си. По данни на медията, която следи протестите онлайн, Навални е видян в центъра на Москва.

Навални прикани по-рано протестиращите в Москва да демонстрират "физическото съществуване на човек, който отказва да се превърне в безсловесен скот и настоява за нормални избори", посочва "Ведомости".

На Пушкинския площад в столицата протестиращи викат "Путин, махай се!", а полицията настоява да си тръгнат те самите. В отговор демонстранти заявяват: "Този град е наш. Ние сме властта тук".

Според кореспонденти на опозиционния в. "Новая газета" на площада са дошли "провокатори" от проправителственото радикално Руско освободително движение "SERB", известно по-рано под името "Югоизточен радикален блок" (South East Radical Block), и са влезли в словесни престрелки със симпатизантите на Навални, пише БТА.

 

Оставете коментар