Събота, 16 Февруари 2019
Събота, 16 Февруари 2019

58% от руснаците поддържат идеята за независим интернет в БРИКС

58% от руснаците поддържат идеята за независим интернет в БРИКС

49% от анкетираните са на мнение, че интернет в рамките на БРИКС ще повиши нивото на сигурност на личните данни на руснаците

Повече от половината руснаци поддържат идеята за създаване на независим интернет в рамките на организацията БРИКС. Това става ясно от социологическо проучване на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от ТАСС, пише СЕГА.

В БРИКС участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР.

Предложението за създаване на независим интернет в рамките на БРИКС се поддържа от 58% от руснаците, а 29% са против, показва сондажът. 52% от руснаците заявяват, че като цяло развитието на интернета в света го смятат за полезно за обществото, допълни news.bg

49% от анкетираните са на мнение, че интернет в рамките на БРИКС ще повиши нивото на сигурност на личните данни на руснаците, а също така ще помогне за увеличаване защитата от международни хакери. Но 41% се опасяват от ограничаване на достъпа до ресурсите в световния интернет.

Социолозите поясняват, че през последните близо 20 г. се е появил крайно интересен факт. В руското общество се регистрира преоценка на ценностите относно интернет като световно информационно пространство. През 2000 г. 64% заявяват, че интернет развитието е полезно за обществото, докато през 2018 г. подобно мнение споделят 46 на сто.

През ноември 2017 г. беше съобщено, че Съветът за сигурност на Русия е препоръчал да се създаде независим интернет за страните от БРИКС.

Сондажът е проведен в периода 12-13 януари 2018 г. В него са участвали 2000 души.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар