Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Жена на 127 години гласува в Русия

Жена на 127 години гласува в Русия

Избирателната активност на произвежданите днес президентски избори в Русия е 54% към 18 ч. московско време, сочат данните на Централната избирателна комисия.

Руснаците участват по-активно в днешните президентски избори в сравнение с вота от 2012 година, обяви ЦИК.

Вотът на гласоподавателите, според данни към 15:00 часа московско време, е била 51,97 на сто. На президентските избори през 2012 година към 15:00 часа активността е била 47,6 на сто.

Към 18:12 часа бе отчетена активност от 54,32 на сто. 

Данните за активността на избирателите се отчитат на екран в информационния център на федералната ЦИК. Те се обновяват на всеки три минути.

В полицията днес са постъпили 642 сигнали за нарушения на избирателното законодателство, обяви първият заместник-министър на вътрешните работи на Русия Александър Горовой. Отчитаме спад на броя на престъпленията, административните нарушения и дори на пътно-транспортните произшествия, допълни Горовой. 

По-рано Централна избирателна комисия съобщи, че сайтът на ЦИК е бил подложен на компютърна атака от IP-адреси от 15 страни.

Избирателните секции в Западна Русия затварят в 20 ч. московско време (19 ч. българско време). Изборният ден ще завърши час по-късно (20 ч. българско време) в анклава Калининград - най-западната територия на страната, която се простира в 11 часови пояса.

110 милиона руснаци имат право на глас. Няма съмнение, че безспорният победител ще бъде Владимир Путин. Въпросът е с колко и при каква избирателна активност.  

127-годишна гласува

Най-възрастната жена в Русия, която е на 127 години, гласува днес в Кабардино-Балкария, съобщи председателят на Централната избирателна комисия на Кабардино-Балкария Вячеслав Гешев, цитиран от ТАСС. 

Във видеовръзка с информационния център на Централната избирателна комисия на Русия той каза, че е било организирано гласуването на най-възрастната жена в Русия, която е на 127 години. Той допълни, че жената е вписана в книгата на рекордите на Гинес. Гешев уточни, че дълголетницата живее на село и се е възползвала от възможността да гласува у дома.

Украйна спря достъпа до СИК в руските консулства

Блокирането в Украйна на достъпа на руснаци до избирателните секции, където могат да гласуват за президент на Русия, е незаконно. Това заяви за ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 
Тя каза, че доста преди 18 март киевските власти са започнали да плашат руските граждани, пускайки информация за погроми и провокации в секциите в руските дипломатически учреждения в чужбина. Когато стана ясно, че руските граждани не могат да бъдат сплашени, Киев взел "безпрецедентно" решение - физически да не допусне руски граждани в деня на изборите до секциите, каза тя. 
На 8 март организации на украински националисти заявиха, че ще осуетят гласуване в секции в руски дипломатически ведомства. 
По-късно украинският външен министър Арсен Аваков съобщи, че режимът на охрана на руските мисии в днешния ден не предвижда достъп на граждани. Подстъпите към руското посолство в Киев още от нощта са блокирани от служители на силовите ведомства и националисти. В сградата могат да влизат само дипломати. 
Аналогични ограничения има за руските консулства в Одеса, Харков и Лвов.
Представител на ЦИК на Русия нарече блокирането на руските дипломатически представителства хуманитарна агресия. 
В Украйна живеят милиони етнически руснаци, но не е ясно колко са регистрираните руски гласоподаватели. Украйна протестира срещу гласуването в Крим, анексиран от Русия преди четири години. Киев е ядосан и от руската подкрепа за проруските сепаратисти в Източна Украйна, където смъртоносният конфликт продължава, отбелязва Асошиейтед прес.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар