Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

Русия гласува за имената на новите си супер оръжия

Русия гласува за имената на новите си супер оръжия

Представените от Путин ракета с ядрен двигател, автономен подводен дрон с водородна бомба и лазерно оръдие получиха своите имена.

Акцията по тяхното "кръщаване" бе доста необичайна - на сайта на руското министерство на отбраната бе публикувана анкета, в която хората можеха да гласуват за имената на новите оръжия. 

Кампанията е продължила само 20 дена, а в нея са се включили 8 милиона човека. 

Лазерното оръдие е било наречено "Пересвет", като този резултат е спечелил 40,8% от гласовете. Алтернативи са били "Василиск" — 30,6% и "Блик" — 28,5%.

За подводният автономен дрон с мощна водородна бомба е било избрано името "Посейдон", като то е спечелило 36,9% от гласовете. Тук алтернативите са били "Аврора", която е получила 32,5% и "Прибой" с 30,5%.

Първата в света ракета с ядрен двигател ще се нарича "Буревестник", като това наименование е получило 34,3% от гласовете. На второ място се класира предложението на лидера на Чечня Рамзан Кадиров, които предложи ракетата да се нарече "Палмира" - за това са гласували 33% от хората. На трето място е предложението "Сюрприз", което печели 32,5%.

Преди това в гласуването участвали и много други наименования, като във финалната фаза МО на Русия е избрало най-популярните 9, които да се съревновават по между си.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар