Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

Русия ще отговори „твърдо“ на американските космически сили

Русия ще отговори „твърдо“ на американските космически сили

Русия обеща сурови последици, ако заповедта на президента на САЩ Доналд Тръмп за изграждане на ново, космически ориентирано военно звено към американската армия, наруши споразумението, което забранява ядрените оръжия в космоса, предаде The Moscow Times.

Тръмп заяви през тази седмица, че ще установи шести клон на армията на САЩ, наречен „Космически сили“, в очакване на одобрение на бюджета от Конгреса на САЩ. Идеята ще изисква от САЩ да се оттеглят от Договора за открития космос от 1967 година, който забранява разполагането на оръжия за масово унищожение, но не и традиционни конвенционални оръжия, в космоса.

Виктор Бондарев, началник на Комитета по отбрана и сигурност на горната камара на руския парламент, заяви пред РИА Новости, че се надява „все още да има остатъци от здрав разум в американския политически елит“, който ще принуди САЩ да останат част от споразумението.

„Но ако САЩ се оттеглят от споразумението, тогава, разбира се, не само нашата, но и другите страни ще отговорят твърдо, за да осигурим глобалната сигурност“, заяви Бондарев пред агенцията във вторник.

В САЩ анализатори отбелязаха, че предложените космически сили ще се сблъскат с усложнения, забавяния или категорично отхвърляне след президентските избори пред 2020 година. „Милитаризацията на космоса е път към катастрофа“, отбеляза Бондарев, който е и бивш ръководител на руските Въздушно-космически сили.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар