Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 21 Ноември 2018

Русия тества хиперзвуковите ракети „Кинжал, 10 пъти по-бързи от звука

Русия тества хиперзвуковите ракети „Кинжал, 10 пъти по-бързи от звука

Русия изпитва хиперзвуковите ракети „Кинжал“ на бомбардировачи Ту-22М3, предаде руската агенция ТАСС. 

Хиперзвукови ракети от най-новия комплекс „Кинжал“ ще бъдат тествани на бомбардировач Tу-22M3 на далечни разстояния, каза източник от руския отбранителен промишлен комплекс за агенцията.

„Кинжал" ще бъде тествана на Ту-22М3 ", каза той, добавяйки, че няколко хиперзвукови ракети ще бъдат тествани на един бомбардировач. Източникът не е посочил датите на тестовете.

За пръв път руският президент Владимир Путин обяви комплекса „Кинжал" през март 2018 година. Ракетата на комплекса лети със скорост 10 пъти по-бърза от звука и е в състояние да преодолее всички съществуващи и бъдещи системи за противоракетна отбрана. „Кинжал" включва изтребител Миг-31К , способен да носи само една свръхзвукова ракета.

Tу-22M3 е свръхзвуков бомбардировач-ракетоносец, предназначен да унищожи земни и морски цели. Той е приет на въоръжение през 1989 година. Бяха произведени общо 500 самолета Ту-22М с различни модификации. В ход е работа на нова версия на самолета - Tу-22M3M (през август ще се извърши първия полет), предаде „Фокус“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар