Четвъртък, 15 Ноември 2018
Четвъртък, 15 Ноември 2018

Забравете за „Северен поток 2“, Русия е подготвила по-голяма изненада за САЩ

Забравете за „Северен поток 2“, Русия е подготвила по-голяма изненада за САЩ

Според експерти фразата на Тръмп „Имаме втечнен газ в изобилие“ е блъф

„Забравете за „Северен поток 2“: Русия е подготвила по-голяма изненада за САЩ”, призовава в заглавие  руското икономическо списание „Эксперт Online”.

Европейският съюз се съгласи да увеличи вноса на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ, увери американският президент Доналд Тръмп след преговорите си с Жан- Клод Юнкер в Белия дом. „Те ще станат много, много голям купувач и ние ще облекчим прочеса на продажбата за тях. Имаме ВПГ в изобилие“, категоричен бе държавният глава на САЩ. На свой ред Юнкер потвърди информацията, като отбеляза, че „ЕС ще построи повече теринали за внос на ВПГ от САЩ“.

Според експерти в следващите години американският износ на ВПГ за Европа ще нарасне с пет до десет пъти. Но дори и това няма да заплаши серизно доставките на руски газ. Цената на природното гориво, което Москва предлага, остава далеч по-конкурентноспособна, отколкото тази на Вашингтон.

След преговорите с Юнкер, американският президент подхвърли фраза, която според управляващия партньор на експертната група Veta Иля Жарски е крайно интересна и едновременно с това много спорна: „Имаме ВПГ в изобилие“. Според Жарски това изказване на Тръмп е нищо друго, освен блъф.

Към настоящия момент за външния пазар ВПЦ изнася само един завод - Sabine Pass, който има мощност от 14 млн. тона. Само до миналата година лицензи за износ имаха 14 компании с обща мощност от 153 млн. тона, но по-голямата част от тях така и не започнаха дейност.

Работата е в това, обяснява експертът, че САЩ днес наистина имат потенциал, ако не и да заменят, то поне да натискат старите играчи на газовия пазар в Азия и Европа. Този потенциал обаче тепърва трябва да бъде реализиран, а своеобразната „империя от ВПЦ“ , за която Тръмп говори, съществува единствено в главата на американския президент и в неговите постове в социалната мрежа „Туитър“.

Сключеното споразумение с ЕК, смята Иля Зарски, е добра причина още веднъж да се вдигне шум около плановете на САЩ да се наложи на европейския пазар на петрол и газ. Ако се вгледаме добре, можем да видим, че – първо - това не е дори „джентълменско споразумение“, а предварително съгласие на Брюксел да не се намесва в плановете на Вашингтон. И второ – ЕК е антимонополен орган, който контролира, а не сключва договори за доставки, не изгражда терминали за приемане и регазификация на втечнен газ.

(със съкращения, източник : expert.ru)

 

Свързани статии (по етикет)

  • Роумингът в ЕС поевтинява от май 2019 г.

    Телефонните разговори в Европейския съюз стават още по-евтини от догодина. Със законодателни промени цената им ще бъде ограничена на 19 цента на минута за обаждания и 6 цента за текстови съобщения.

  • Доналд Тръмп иска още една министерска оставка

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил пред свои съветници, че е взел решение да уволни министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен, съобщава The Washington Post, като се позовава на бивши и действащи сътрудници на Белия дом.

  • Путин: Русия иска да преговаря със САЩ

    Русия иска да преговаря със Съединените щати за договора за ракетите със среден обсег на действие. Това обяви в Париж Владимир Путин по време на отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война, предаде Нова телевизия. 

Оставете коментар