Неделя, 17 Ноември 2019
Неделя, 17 Ноември 2019
Путин нарече убийството на Александър Захарченко „подло“

Путин нарече убийството на Александър Захарченко „подло“

Терористичният акт в Донецк беше по време на възпоминателна вечер за певеца Йосиф Кобзон

Президентът на Русия Владимир Путин реагира на терористичния акт в Донецк, отнел живота на президента на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Захарченко, наричайки случилото се „подло убийство“, съобщава Eurasia Daily.

Според руския лидер Захарченко е бил истински народен лидер. „Подлото убийство е още едно свидетелство, че тези, които са избрали пътя на терора, насилието, сплашването, не искат мирно и политическо решение на конфликта, не искат да водят реален диалог с жителите, а правят опасен залог върху дестабилизацията. Това няма да им се получи“, заяви президентът в своите съболезнования по повод убийството.

Путин допълни, че разчита на заслужено наказание за организаторите и изпълнителите на престъплението.

На 31 август Захарченко загина при взрив в кафене в Донецк, където се организира възпоминателна вечер за певеца Йосиф Кобзон. При терористичния акт загина и телохранителят на донецкия лидер, а ранените са 11.

Погребението му е на 2 септември.

По-рано Москва обяви, че подозира за убийството украинското правителство. Бунтовниците в Донецк и Луганск отказват да признаят централната власт в Киев. Пълномощният представител на руския президент в контактната група за Украйна Борис Гризлов счита, че зад убийството стои киевската „партия на войната“.

„Зад убийството на Александър Захарченко стои киевската партия на войната. Тези същите сили, които прокараха закон за т.н. руска агресия, приет от Върховната рада и подписан от президента на Украйна Порошенко“, заяви пред ТАСС Гризлов.

По неговите думи „продължава поредицата убийства на командири на батальони, които се борят за правата на жителите на Донбас“.

Отговорностите на временно изпълняващ функциите на ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република са възложени на вицепремиера Дмитрий Трапезников. 

(по материали на Фокус, РИАН и ТАСС)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар