Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Източният икономически форум сближава Русия с Япония и Китай

Източният икономически форум сближава Русия с Япония и Китай

Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия и предложи на Япония да сключи мир до края на годината без всякакви предварителни условия

Руският президент Владимир Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия, в рамките на речта си на пленарното заседание на Източния икономически форум (ИИФ), който се провежда във Владивосток, предава ТАСС.

„Светът и глобалната икономика днес все по-често се сблъскват с нови форми на протекционзъм и с различен вид бариери, които в последно време се изостриха рязко и растат безконтролно. Базовите принципи на търговията, конкуренцията, икономическата взаимноизгодност девалвират и, за съжаление, се рушат и стават заложници на идеологически подходи и краткосрочни политически цели“, констатира руският държавен глава.

Путин е убеден, че „нашият регион може и в бъдеще да постига високи темпове на ръст и да остане ключов участник в световната икономика. Той трябва да запази духа на икономическа свобода и да бъде пространство на делова инициатива, без санкции, забрани и политически пристрастия“.

Руският лидер отбеляза, че, включвайки чуждестранни партньори в съвместните проекти в Далечния Изток, Русия действа „на основата на прагматизма, рационалното мислене и взаимната изгода и иска честна конкуренция на инвеститорите да нарасне и те да имат възможност да реализират своите проекти в Далечния Изток на Русия“.

Той напомни, че в този регион вече работят компании от Казахстан, Индия, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия и много други страни – много различни по своите интереси, традиции, култура, политическо устройство, международни задължения и приоритети.

„За всички – искам да подчертая това, именно за всички предприемачи – ние създаваме равни условия за успешна и ефективна работа“, увери президентът на Русия.

По-късно  на пленарната сесия на форума Владимир Путин предложи на Япония да сключи мир до края на годината без всякакви предварителни условия. „Хайде да сключим мирен договор – не сега, но до края на годината – без всякакви предварителни условия“, предложи Путин, обръщайки се към намиращия се в залата премиер на Япония Синдзо Абе.

Залата посрещна думите на руския президент с аплодисменти, отбелязва руската агенция.

„А след това, на основата на мирния договор, като приятели да продължим да решаваме всички спорни въпроси“, предложи руският лидер, според когото това би облекчило решаването на проблемите, с които Русия и Япония не могат да се справят в продължение на 70 години.

По думите на руския президент, и той, и японският премиер Абе искат сключване на мирен договор. „Смятам, че това е изключително важно и за нашите двустранни отношения, и от гледна точка на създаването на благоприятни условия за развитие на ситуацията по света“, добави той.

Руският лидер определи Япония като естествен партньор на Русия, с който Москва иска да развива пълноценни отношения.

На форума присъстват водещи фигури от политиката и бизнеса в Азия, а целта му е да насърчи инвестициите в слабо населения Далечен Изток на Русия.

Държавните глави на Русия и Япония са ежегодни негови участници, а в последните издания се включват и други важни фигури като президента на Южна Корея, а вече и този на Китай.

Обичайно се дискутират широк кръг от теми и се сключват множество инвестиционни споразумения.

Настоящото четвърто издание на тридневния форум (11-13 септември) е с участници от над 60 държави. Програмата включва над 50 бизнес събития и дискусии по ключови въпроси, в които участват водещи лица от политиката, бизнеса, науката и медиите в Азия.

Сред участниците са южнокорейският премиер Ли Нак-йон и президентът на Монголия Халтмагийн Баттулга, както и водещи политически и бизнес фигури от Виетнам и Северна Корея.

Си Дзинпин е първият китайски държавен глава, който участва във форума. Събитието играе важна роля за двустранните отношения между Русия и Китай.

Си Дзинпин е придружаван от доста голяма делегация - около 1000 души. Сред тях са китайски бизнес лидери като шефът на Xiaomi Лей Джун и основателят на Alibaba Джак Ма. Очаква се руско-китайските партньори да сключат сделки за десетки милиарди долари.

(по материали на „Фокус” и РИАН)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар