Четвъртък, 23 Май 2019
Четвъртък, 23 Май 2019
Руската православна църква излезе от структурите на Константинополската патриаршия

Руската православна църква излезе от структурите на Константинополската патриаршия

Архиепископи от САЩ и Канада са в Киев, за да работят по автокефалния статут на Украинската православна църква

Руската православна църква прекратява участието си в структурите под управлението на Константинополската патриаршия, се казва в решение на Светия синод на Руската църквата, съобщи РИА Новости.

Наред с това, ще бъдат преустановени службите с йерарсите на Константинополския патриарх. Уточнява се, че това включва „епископските асамблеи в страните с т. нар. диаспори и богословски диалози“.

Било е решено да се прекрати и възпоминанието на патриарх Вартоломей по време на богослуженията в Руските православни църкви, заяви председателят на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион.

„Евхаристичното общуване между църквите не се прекъсва. Това решение не лишава от възможност Константинополската патриаршия и Руската православна църква да извършват съвместни богослужения“, пояснява пред РИА Новости прессекретарят на руския патриарх Кирил, свещеник Александър Волков.

Синодът е призовал предстоятелите на другите поместни църкви да инициират общоправославно обсъждане на ситуацията в Украйна. Прекратяването на възпоминанието означава, че Московският патриарх ще престане да произнася името на Вартоломей по време на литургиите си, тоест ще престане да се моли за него по време на главните богослужения.

До решението на Светия синод на Руската православна църква се стигна, след като преди седмица вселенският патриарх Вартоломей обяви решението си за автокефалния статут на Украинската православна църква, с което тя ще стане административно независима от Московската патриаршия.

От Руската православна църква обявиха, че това решение внася разкол и оспориха статута на Константинополската Вселенска патриаршия като „първа между равни”, а руският патриарх Кирил обяви действията на Вартоломей са нелегитимни.

В момента двама екзарси от Константинополската патриаршия - архиепископ Даниел Памфилия от САЩ и епископ Иларион от Канада са в Украйна и започват работа по отделянето на Украинската църква от Московската патриаршия.

Отделянето на Украинската църква се възприема особено негативно сред православната общност в Русия. Вселенският патриарх ще разпали гражданската война в Украйна с нова сила с решението за предоставяне на автокефалия на Украинската църква, пише руският ежедневник “Взгляд“.

Според изданието, решението на Вартоломей е под влияние на САЩ и с него засилва конфликта между Русия и Украйна.

Проблемът, според теолозите, е от фундаментален характер. За разлика от католицизма, в Православието няма глава на всички вярващи, подобно на папата. Въпреки това, Цариградската патриаршия, наричана още Вселенска, смята себе си за първа по старшинство, от времето, когато Константинопол, сега Истанбул, е бил столица на православната Византийска империя.

Оттук и въпросът - кой има право да вземе решение за предоставяне на автокефалия на която и да е част от "каноническата територия" на световното Православие. В конкретния случай: Украинската църква е към Московската патриаршия, а решението за автокефалия се взима от Константинополската. "Сега Константинопол се опитва да установи режима на папството си на територията на цялата вселенска църква. Основната пречка е Руската православна църква, въпреки че не можем да кажем, че е само тя. Друга, например, е Сръбската православна църква," коментира протойерей Андрей Новиков пред медията.

(по материали на РИА Новости и Взгляд)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар