Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
САЩ с нови санкции срещу Русия. Кремъл: Това е опит да изместят основния си конкурент от пазара

САЩ с нови санкции срещу Русия. Кремъл: Това е опит да изместят основния си конкурент от пазара

Лавров: Поредната проява на нечистоплътна конкуренция, доларовата система се е дискредитирала и доверието към нея рязко спада

САЩ добавиха в черния си списък още 33 руски длъжностни лица, свързани с военно- промишления комплекс на Русия. , Представител на американската администрация от висок ранг е съобщил пред ТАСС, че държавният секретар Майк Помпео е добавил 33 лица, които „действат в интересите на военния и разузнавателния сектори на Русия“ в рамките на Закона CAATSA („За противодействие на противниците на Америка посредством санкции“), съобщава руската агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи новите санкции като враждебни действия, чиято цел е изтласкването на Москва от пазара. „Тези действия са враждебни, да кажем така – неприятелски, непредсказуеми, и – разбира се, продължават на нанасят щети и в без това намиращите се в жалко състояние двустранни отношения“, подчерта Песков пред журналисти в Москва. Според него, „тук може да се види факторът на недобросъвестната конкуренция, нечестната конкуренция“.

Песков предполага, че санкциите са „опит с непазарни методи, влизащи в разрез с нормите и принципите на международната търговия, да бъде изтласкан от пазара основният конкурент на американските производители“:

„Продукцията на руския военно-промишлен комплекс е не просто конкурентна, а най-често свръхконкурентна“, подчертава говорителят на руския президент.

Според Песков новите ограничения свидетелстват за „продължаващата санкционна истерия на Вашингтон, която е твърде многостранна във въплъщенията си”. Това не позволява трезва оценка на перспективите на развитие на двустранните отношения, смята Песков.

Външният министър на Русия Сергей Лавров също коментира новите американски санкции. Според него те ще доведат до рязък спад на доверие към доларовата система и към самия долар.

Що се касае за обявените от САЩ нови санкции към руски физически и юридически лица, то ние вече престанахме да се учудваме. Конкретно по отношение на военния завод „Сухой” тези санкции, разбира се, са поредната проява на нечистоплътна конкуренция, заяви Лавров. Според него за пореден път се убеждаваме, че доларовата система се е дискредитирала и доверието към нея рязко спада. Сергей Лавров увери, че Русия прави всичко възможно, за да не зависи от САЩ, които контролират доларовата международна финансова система.

(по материали на ТАСС)

 

Свързани статии (по етикет)

 • Трима астронавти от различни държави пристигнаха на МКС

  Излитането им, което се излъчваше в реално време от НАСА, бе осъществено точно 50 години след деня, в който стъпиха първите хора на Луната

 • Пловдивчанин е първият български шериф в САЩ

  Първият български шериф в Америка е пловдивчанин, който осъществява детската си мечта - да се закичи с шерифска значка, а ежедневието му да е като от екшън филм, разказва bTV. 

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

Оставете коментар