Петък, 20 Септември 2019
Петък, 20 Септември 2019
САЩ с нови санкции срещу Русия. Кремъл: Това е опит да изместят основния си конкурент от пазара

САЩ с нови санкции срещу Русия. Кремъл: Това е опит да изместят основния си конкурент от пазара

Лавров: Поредната проява на нечистоплътна конкуренция, доларовата система се е дискредитирала и доверието към нея рязко спада

САЩ добавиха в черния си списък още 33 руски длъжностни лица, свързани с военно- промишления комплекс на Русия. , Представител на американската администрация от висок ранг е съобщил пред ТАСС, че държавният секретар Майк Помпео е добавил 33 лица, които „действат в интересите на военния и разузнавателния сектори на Русия“ в рамките на Закона CAATSA („За противодействие на противниците на Америка посредством санкции“), съобщава руската агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи новите санкции като враждебни действия, чиято цел е изтласкването на Москва от пазара. „Тези действия са враждебни, да кажем така – неприятелски, непредсказуеми, и – разбира се, продължават на нанасят щети и в без това намиращите се в жалко състояние двустранни отношения“, подчерта Песков пред журналисти в Москва. Според него, „тук може да се види факторът на недобросъвестната конкуренция, нечестната конкуренция“.

Песков предполага, че санкциите са „опит с непазарни методи, влизащи в разрез с нормите и принципите на международната търговия, да бъде изтласкан от пазара основният конкурент на американските производители“:

„Продукцията на руския военно-промишлен комплекс е не просто конкурентна, а най-често свръхконкурентна“, подчертава говорителят на руския президент.

Според Песков новите ограничения свидетелстват за „продължаващата санкционна истерия на Вашингтон, която е твърде многостранна във въплъщенията си”. Това не позволява трезва оценка на перспективите на развитие на двустранните отношения, смята Песков.

Външният министър на Русия Сергей Лавров също коментира новите американски санкции. Според него те ще доведат до рязък спад на доверие към доларовата система и към самия долар.

Що се касае за обявените от САЩ нови санкции към руски физически и юридически лица, то ние вече престанахме да се учудваме. Конкретно по отношение на военния завод „Сухой” тези санкции, разбира се, са поредната проява на нечистоплътна конкуренция, заяви Лавров. Според него за пореден път се убеждаваме, че доларовата система се е дискредитирала и доверието към нея рязко спада. Сергей Лавров увери, че Русия прави всичко възможно, за да не зависи от САЩ, които контролират доларовата международна финансова система.

(по материали на ТАСС)

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар