Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

Вашингтон обвини Москва, че разполага бойни лазери в космоса

Вашингтон обвини Москва, че разполага бойни лазери в космоса

Москва разполага в космоса бойни лазери. Това обвинение отправи помощник държавният секретар на САЩ Илим Поблет, съобщава в. Daily Mail, цитиран от руски медии. 

Поблет твърди, че бойните космически лазери са предназначени да свалят американски сателити. Такива стъпки не отговарят на дипломатическата риторика на Русия, отбеляза помощник държавният секретар. 

"За САЩ тези събития са още едно доказателство за това, че военните действия на Русия не съответстват на тяхната дипломатическа риторика", заявява Поблет. 

Тя отбелязва, че въпреки желанието на САЩ космосът да остане "зона, свободна от конфликти", Америка активно работи върху създаването на свои космически войски. 

През август тази година Поблет алармира, че САЩ са разтревожени от "странното" поведение на руски спътник-инспектор, изстрелян по това време в космоса. Според Москва маневриращият спътник-инспектор ще изследва състоянието на сателитите, които са в орбита около Земята. 

Спътникът-инспектор е космически апарат, който има техническа възможност да извършва маневри за придвижване по орбита и наблюдение на един или друг тип взаимодействие с други спътници. 

Американската страна твърди, че той е въоръжен с противоспътникови оръжия.

Превод: Epicenter.bg

Свързани статии (по етикет)

  • Георги Свиленски обвини в лъжа Цветан Цветанов

    Парламентарната група на "БСП за България", на свое общо събрание и с гласуване, взе решение да не се регистрира в Народното събрание. Решението не е еднолично на Корнелия Нинова. На г-н Цветанов му се иска в групата ни да има разцепление, но такова няма".

  • Москва привика австрийския посланик заради шпионския скандал

    Руското министерство на външните работи заяви, че твърденията на Виена, че пенсиониран австрийски полковник от края на 90-те години е шпионирал в полза на Москва вредят на положителните отношения между двете страни, предаде Ройтерс.

  • Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша, че лъжат народа си

    Лидерите на Унгария и Полша лъжат народа си с антиевропейските си позиции. Така в изказване в Братислава френският президент Еманюел Макрон изрази гнева си срещу правителствата на двете източноевропейски страни, седем месеца преди изборите за Европейски парламент.

Оставете коментар