Русия въвежда акциз върху червеното месо

Русия въвежда акциз върху червеното месо

Целта на новата мярка е да съдейства за оздравяването на руската нация и увеличаване на продължителността на живота.

Властите в Русия обмислят законопроект за по-висок акциз върху продуктите от червено месо: над 160 рубли за килограм. Саламите, кренвиршите и беконът може силно да поскъпнат, пише "Известия", пред който инициаторите са разказали за облагане на тази продукция от правителствения Експертен съвет.

В крайна сметка цената на колбасите може да нарасне почти с 30 на сто. Според Експертния съвет със средствата от новия акциз трябва да бъдат субсидирани производителите на най-полезните хранителни изделия. Например да се премахне или свали ДДС върху ядките, бобовите храни, пресните зеленчуци и плодове, зехтина и др. Защото според официалната статистика потреблението на плодове и зеленчуци в Русия намалява.

Новата мярка се очаква да съдейства за оздравяване на руската нация, за увеличаване на продължителността на живота, посочват експертите. Здравното министерство в Москва подкрепя вдигането на акциза и напомня, че СЗО препоръчва тези мерки като ефикасно средство за борба с неинфекциозните заболявания.

Месопроизводителите обаче са против използването на данъчни инструменти за тази цел. А според шефа на руското им национално сдружение Сергей Юшин "трябва да се отчете и това, че не всички граждани имат готовност да минат на салата".

Оставете коментар