Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Руски учени предложиха ново лечение на мозъчен тумор

Руски учени предложиха ново лечение на мозъчен тумор

Руски учени от Далекоизточния федерален университет предложиха нов метод за лечение на глиома - най-разпространения мозъчен тумор, с изкуствено активиране на ракови стволови клетки, предаде ТАСС.

Изкуствената активация се прави точно в момента преди да започне тяхното размножаване. Раковите стволови клетки представляват промеждутъчен етап между здравите стволови клетки и ракообразно изменените такива. В съвременните изследвания се отделя слабо внимание на раковите стволови клетки, защото тяхното отделяне е трудно. Те имат способност продължително време да пребивават в спящ режим, но под влиянието на външен дразнител - физическа травма или психически шок - могат да се активират.

"Методът на активация е доста рискован. Въпреки това в пасивното си състояние клетките на практика не се поддават на химиотерапия. В напредналия стадий на рак обаче винаги се налага да се прави избор между потенциалния риск и потенциалната полза от терапията. Методът може да се причисли към най-перспективните", каза ръководителят на Центъра за геномна и регенеративна медицина на ДВФУ - Александър Каганский, който ръководи и самото изследване.

Руските експерти са проучили прехода на глиомните стволови клетки от състояние на сън към будно състояние и активно деление. Тези малобройни клетки отговарят за разрастването и разпространението на рака и за неговия рецидив - основен проблем в съвременната терапия. Трудността в онкологията се състои в това, че ефективното въздействие върху глиомните стволови клетки може да става единствено по време на тяхната активна фаза, а нейното точно улавяне е сложно.

Стволовите клетки на глиалните тумори, - както изясниха изследователите, - притежават множество защитни механизми, които препятстват точковото въздействие върху тях. С помощта на диференцираната терапия обаче този проблем може да се преодолее. Глиомните стволови клетки изкуствено се активират и в този момент се прилага химиотерапията - когато още не са защитени.

"Възнамеряваме да проучим и друг важен въпрос - дали качествените особености и молекулярните механизми на клетките, които обкръжават глиомните стволови клетки, влияят на тяхната активация. Или стволовите клетки се активират автономно", съобщи Каганский.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner