Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Влиза в сила пенсионната реформа в Русия

Влиза в сила пенсионната реформа в Русия

Законът, с който в Русия започва постепенно увеличаване на пенсионната възраст до 60 години за жените и 65 години за мъжете, влиза в сила днес, информира ТАСС. Предвижда се преходният период да продължи до 2028 година.

Реформата на пенсионната система бе сред най-дискутираните законопроекти в Русия през изминалата година и претърпя редица значителни изменения, като същевременно нанесе значителен удар по популярността на правителството.
 
Повишаването на пенсионната възраст дълго време бе своеобразна тема табу в Русия, припомня в. "Независимая газета".
 
Президентът Владимир Путин обаче постепенно смекчи позицията си, разрешавайки на поддръжниците на реформата в началото да обсъдят, а след това и да реализират мярката.
 
В края на август в телевизионно обръщение държавният глава посочи, че основната задача на законопроекта за пенсионната реформа е "да осигури устойчивостта и финансовата стабилност на пенсионната система за дълги години напред, което означава не само запазване, но и увеличаване на пенсиите на сегашните и бъдещи пенсионери".

Държавната дума прие законопроекта на второ четене в края на септември и буквално веднага - на трето, последно четене. В началото на октомври реформата бе одобрена от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) и подписана от президента.
 
Реформата се въвежда на фона на уверенията на властите, че продължителността на живота в Русия нараства, отбелязва "Независимая газета".
 
Очакваната продължителност на живота за 2017 г. бе 72,7 години, а за 2018 г. - 72,9 години, каза Путин на голямата си годишна пресконференция в края на текущата година.
 
Според данни на Световната банка обаче към 2016 г. в Русия около 43 процента от мъжете и 17,5 процента от жените не са достигнали 65-годишна възраст.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар