Четвъртък, 18 Юли 2019
Четвъртък, 18 Юли 2019
Русия забранява алкохола на прах

Русия забранява алкохола на прах

Единственият пазар, където сухият алкохол е напълно легализиран, е Япония.

В Русия от днес влиза в сила закон, забраняващ производството и продажбата на "сух алкохол", информира ТАСС.

Сухият алкохол или алкохол на прах е прахообразно вещество, което може да се използва за получаване на алкохолни напитки при разреждането му с вода или като вкусова добавка за коктейли.
Той е патентован за първи път в края на 1966 г. в Япония от компанията Сато фууд индъстриз (Sato Food Industries). Подобен патент е издаден през 1974 г. и в САЩ на корпорацията Дженерал фудс (General Foods).

Алкохолът на прах се получава чрез капсулиране на молекулярно равнище на малки частици алкохол чрез производни на скорбялата. В резултат се образува сухо вещество във вид на пудра, което при добавяне на вода отново става напитка.

Обикновено се търгува в пакетчета с тегло около 30 грама, които се разтварят в чаша вода. При добавяне на вода към сухото вещество могат да се получат алкохолни напитки с характеристика на водка, ром и различни коктейли.

В момента единственият пазар, където сухият алкохол е напълно легализиран, е Япония. Там той е приравнен с обикновения алкохол и продажбите му се равняват на около 1 процент от общите. В някои страни алкохолът на прах е забраняван на регионално равнище, тъй като въздействието му върху човешкия организъм не е напълно проучено. В Германия и САЩ той се разпространява по интернет благодарение на "вратичка" в законодателството, където под алкохол се разбира единствено течност.

Руската служба за защита на потребителите Роспотребнадзор заяви през 2015 година, че сухият алкохол потенциално може да се окаже опасен за здравето на хората. Най-голямата опасност е в чаша вода да бъде разтворено не само едно, а няколко прахчета, при което получената напитка може да доведе до алкохолно натравяне и изгаряния. Има опасност и при употребата му в сух вид - чрез вдишване.

Свързани статии (по етикет)

  • САЩ и Русия се обвиняват във водене на "визова война"

    Руските власти са отказали визи на учители в Англо-американското училище в Москва, в което се обучават деца на дипломати. Това съобщи днес посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман, цитиран от Асошиейтед прес.

  • Доналд Тръмп отказа да продаде изтребителите F-35 на Турция

    „И така, това, което се случва, е ситуацията, в която Турция е много добра с нас, много добра, а сега казваме на Турция, че няма да й продадем F-35, защото е била принудена да закупи друга ракетна система. Това е много трудна ситуация“, призна Тръмп

  • Русия достави първите ракети С-400 на Турция

    Русия започна доставките на C-400 за Турция. Вече e пристигналa първата част от руските системи. Това обявиха от министерството на отбраната в Анкара, предава РИА Новости.

Оставете коментар