Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Путин: Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ

Путин: Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ

Европейският съюз трябва да осигури на своите членове гаранции, че Брюксел няма да попречи на доставките на руски газ в Европа чрез "Турски поток".

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник "Политика" в навечерието на посещението си в Белград.

"Газпром" разработва различни варианти за продължение на сухопътния транзитен участък от газопровода ("Турски поток") в европейско направление и един от тях предвижда транспортирането на топливо по маршрута България - Сърбия - Унгария с излаз на газоразпределителния център в австрийския град Баумгартен", каза Путин. "В този случай Сърбия не само ще използва руски газ, но и ще осигурява неговия транзит", отбеляза той.

"При окончателното утвърждаване на маршрута за доставка на руски газ, разбира се, ще бъде отчетена позицията на Европейската комисия", заяви президентът. "Ние предполагаме, че заинтересуваните от руски газ членки на ЕС трябва да получат от Евросъюза гаранции, че плановете за продължаване на "Турски поток" няма да бъдат провалени от произволни политически решения на Брюксел", добави руският президент. Той отбеляза, че строителството на газопровода върви по набелязания график и се планира той да бъде напълно готов до края на 2019 година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner