Вторник, 15 Октомври 2019
Вторник, 15 Октомври 2019
Русия създава подводница-ледоразбивач за овладяването на Арктика

Русия създава подводница-ледоразбивач за овладяването на Арктика

Нов тип подводница с дължива 82 метра, която може да действа и като ледоразбивач, представи конструкторското бюро "Малахит". 

То е известно като разработчик на няколко вида атомни подводници за военноморските сили на Русия, припомнят руските медии. 

Благодарение на особената форма на носа и подсиления си корпус подводницата ще може да се движи в надводно положение през ледени полета с дебелина на леда 1,2 метра. По руската класификация тя ще има ледови клас Arc5 (среден). 

Както съобщава на сайта си "Малахит", подводницата е предназначена за работа под леда независимо от условията на повърхността. Тя ще може да бъде използвана за обслужване на подводни комплекси за добив на нефт и природен газ, както и на други полезни изкопаеми в арктическия шелф. 

През 2017 г на конференцията "Арктика - територия на диалога" в Архангелск, руският президент Владимир Путин специално наблегна на големия икономически потенциал на арктическия шелф, припомнят руските медии. 

На същата конференция друг проектант на руските подводни лодки - ЦКБ "Рубин", представи своя версия на ядрени подводници, предназначени за добив на полезни изкопаеми във водите на Арктика. Бюрото показа комплект мини подводници, задвижвани от нов тип реактор с мощност 24 МВт. 

Според данните новата подводница на "Малахит" ще може да носи мини-подводници, които ще могат да работят автономно арктическое подводное судно обслуживания также сможет нести мини-подлодки, способные работать независимо от ПСО. 

Източник: Epicenter.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар