Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Сергей Лавров: Москва оценява подкрепата на Берлин за „Северен поток-2“

Сергей Лавров: Москва оценява подкрепата на Берлин за „Северен поток-2“

Русия оценява подкрепата на Германия за строителството на газопровода „Северен поток-2“, разглеждан от Берлин като търговска инициатива. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на срещата с германския си колега Хайко Маас в Москва, предава TACC, цитирана от Агенция "Фокус". 

„Оценяваме факта, че германското правителство продължава да подкрепя изграждането на газопровода „Северен поток-2 "и го счита за търговска инициатива, насочена към диверсификация на маршрута за доставка на природен газ и в крайна сметка – за повишаване на енергийната сигурност на европейския континент", подчерта Лавров. 

Ръководителят на руската дипломация изрази задоволство от развитието на двустранните търговски и икономически връзки. 

„Въпреки спиралата на санкциите, Берлин остава наш важен търговски и икономически партньор. В периода януари-октомври обемът на взаимната търговия нараства с повече от 23% в сравнение със същия период на миналата година и достигна до 49,8 млрд. долара“, допълни Лавров. 

Германия, обществото и нацията изпитват настойчива потребност от развитието на добри, приятелски отношения с Русия, заяви на свой ред Хайко Маас. 

„През последните месеци проведохме много преговори и дадохме старт на различни съвместни инициативи. Намираме се на правилния път, защото Германия, нацията и гражданското общество изпитват настойчива потребност от добри отношения между нашите държави. Стремим се да удовлетворим това искане и ще работим съвместно за укрепването на основата на двустранните отношения“, подчерта първият дипломат на Берлин. 

Маас обърна внимание на това, че през настоящата и следващата година Германия влиза в състава на непостоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и в това й качество й предстои да носи повишена отговорност, включително в международен план. 

„Има цяла редица международни теми, които ще обсъждаме и над които ще работим заедно в Съвета за сигурност на ООН. Радвам се, че по много от тях, които вълнуват както нас, така и вас, вече сме започнали и продължаваме да водим конструктивен диалог“, отбеляза германският външен министър.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner