Путин не планира участие в Мюнхенската конференция по сигурността

Путин не планира участие в Мюнхенската конференция по сигурността

Президентът на Русия Владимир Путин не планира участие в тазгодишната конференция по сигурността в Мюнхен. Това обяви пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

"Не, за тази година не е планирано участие на президента в Мюнхенската конференция", заяви Песков. 

Форумът ще се проведе от 15 до 17 февруари. Както по-рано съобщи председателят на конференцията Волфганг Ишингер, сред главните теми ще бъдат самоопределението на Европа и отношенията със САЩ в рамките на трансатлантическото сътрудничество. 

Русия участва във форума от края на 90-те години на ХХ век. От 2010 г (с изключение на 2016 г) руската делегация се оглавява от министъра на външните работи Сергей Лавров. През 2016 г (52-та конференция) в Мюнхен бе тогавашният министър-председател Дмитрий Медведев. В речта си пред форума той говори за отношенията между Русия и НАТО. 

Президентът на Русия Владимир Путин участва в 43-та конференция през 2007 г. Тогава той произнесе реч, в която подложи на критика политиката на САЩ и НАТО. Тогава той се обяви срещу разширяването на алианса и плановете за разполагане на елементи от американската ПРО в Чехия и Полша и изграждането на военни бази на НАТО в Румъния и България, припомня ТАСС. 

Източник: Epicenter.bg

Оставете коментар