Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Кремъл не признава Гуайдо за президент на Венецуела

Кремъл не признава Гуайдо за президент на Венецуела

Кремъл счита Хуан Гуайдо за председател на венецуелския парламент и не го признава за президент, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. 

„Държавен глава е господин (Николас) Мадуро, който е, заедно с неговото правителство, наш партньор във Венецуела“, напомни той. 

Провъзгласилият се за президент Гуайдо заяви, че е отправил послание в Китай и Русия. Той изрази мнение, че на Москва и Пекин им е изгодна промяната на икономическия модел във Венецуела. 

От Кремъл все още не са получили такова писмо, но обещаха да се запознаят с него, ако то постъпи. 

РИА припомня, че Европейският парламент призна Гуайдо за „легитимен временен президент“ на страната и призова страните от Съюза да приемат аналогично решение. 

Освен тях, Гуайдо се ползва с подкрепата на САЩ, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и редица други страни. 

Мадуро обяви лидера на венецуелската опозиция за „марионетка на Вашингтон“. В Москва споделят неговата позиция. Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия е готова да помогне за изграждането на диалог между законния президент и опозицията. 

Също така в подкрепа на Мадуро се обявиха Китай, Турция и редица други държави. 

Във Венецуела от 21 януари се провеждат масови протести срещу действащия президент. Гуайдо се обяви за държавен глава в периода, докато действа временно правителство.

Свързани статии (по етикет)

  • Какви са годишните приходи на Борисов и Радев?

    83 450 лв. е сумата, която премиерът Бойко Борисов е получил от заплати през 2018 година, става ясно от декларацията му, публикувана в сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

  • Президентът наложи вето върху закона за финансиране на партиите

    Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

  • Президентът на КНСБ: Има манипулации на пазара на промишлен ток

    „Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти имаше ненормални цени по сегмента „Ден напред”. Основното обяснение обаче не е в производителите, а в търговците”.

Оставете коментар