Сряда, 20 Ноември 2019
Сряда, 20 Ноември 2019
Русия се готви за кибервойна, планира за кратко да се изключи от интернет

Русия се готви за кибервойна, планира за кратко да се изключи от интернет

Русия планира за кратко да се изключи от интернет, като част от подготовка за бъдеща кибервойна.

Това означава, че данните преминаващи между руски граждани и организации ще остават в страната, вместо да са пренасочват международно.
 
Руските депутати приеха днес на първо четене проектозакон за изграждане на автономен интернет, независим от световните сървъри.  Проектът предвижда мерки, които да гарантират функционирането на руския сегмент в интернет и той да бъде защитен от евентуални кибератаки.

Законопроектът за изграждането на суверенен интернет в Русия бе подкрепен от 334 депутати, "против" гласуваха 47. Проектът предвижда да бъде създадена инфраструктура, която да гарантира функционирането на руските интернет ресурси, в случай, че операторите на страната се окажат лишени от възможността да се свързват с чуждестранни интернет сървъри. Руските доставчици на интернет ще трябва да гарантират, че техните мрежи имат технически средства, които позволяват "централизиран контрол на трафика", за да дадат отпор на евентуални заплахи. 
 
Тези "технически средства", чието съдържание не се уточнява, ще бъдат предоставени на операторите от руския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, който ще получи разширени правомощия с този текст.

Проектът има за цел да осигури надеждна работа на руския сегмент на глобалната мрежа в случай срив на инфраструктурата, интернет или мащабно външно въздействие, обясни един от вносителите на проекта Людмила Бокова.

"Законопроектът предвижда създаването на инфраструктура, която ще позволи да се обезпечи работоспособност на руските интернет ресурси в случай на невъзможност на руските оператори да се включат в световните сървъри на глобалната мрежа. Проектът предвижда също мерки, с които да се реши въпросът с конфиденциалносттта на предаваните съобщени между руските потребители", обясни Бокова.
 
Със закона Русия по-скоро се опитва да се защити от възможността в бъдеще някой да се опита да я изключи от интернет, коментира и Андрей Клишас, автор на проекта.
 
"Не разбиваме интернет на части, тъй като това лишава интернет от смисъл. Опитваме се да защитим правото си да съществуваме в информационно пространство, да съществуваме в тази мрежа, дори и ако на някого това не му харесва", коментира Клишас.
 
Проектът бе критикуван от руската Сметна палата заради разходите, свързани с изпълнението му, оценявани на над 20 млрд. рубли или 270 млн. евро. Упреци се чуха и от правителството, което се пита как ще бъдат осигурени финансите за прилагането му и защо ще има разширени правомощия на Роскомнадзор. 

За опасенията, свързани с разходите по изграждането на суверенна мрежа, Андрей Клишас коментира: "Много се говори за това, дали ще има финансова тежест за бизнеса за изпълнението на този закон. Водихме достатъчно съдържателен диалог с правителството. Всичко, което е необходимо за изпълнението на закона е предвидено в бюджета за съответната федерална програма. Финансиране вече е заделено".
 
В пояснителна записка към законопроекта се споменава, че той е подготвен като отговор на "войнствения характер на новата американска стратегия в областта на киберсигурността, приета през септември 2018 г.", в която Русия се посочва като заплаха. 
 
Според ръководителя на комисията по информационни технологии и комуникации в Руската Дума Леонид Левин прекъсването на връзката между Русия и интернет е един от възможните варианти за увеличаване на натиска на Запада върху Русия. Това по думите му принуждава властите да мислят "за допълнителни мерки за защита на суверенитета на Руската федерация в киберпространството".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар